Geadopteerd, wat nu?

Wat fantastisch dat je een Westpointer hebt geadopteerd en hem een liefdevol thuis wilt bieden! Het is inderdaad een bijzonder en dankbaar proces. Hier zijn een paar tips en adviezen om jullie relatie te versterken en een hecht team te worden:

  1. Geef je nieuwe gezinslid de tijd om te wennen. Veranderingen kunnen voor honden erg stressvol zijn, dus wees geduldig en geef hem de ruimte om op zijn eigen tempo te acclimatiseren.

  2. Creëer een veilige en comfortabele omgeving voor je hond. Zorg voor een rustige plek waar hij zich kan terugtrekken als hij overweldigd raakt.

  3. Begin langzaam met het opbouwen van een band. Leer elkaar kennen door middel van spelletjes, wandelingen en quality time samen.

  4. Wees consequent in je training en gedrag. Duidelijke regels en routines helpen je hond om te begrijpen wat er van hem wordt verwacht.

  5. Beloon goed gedrag en negeer of corrigeer ongewenst gedrag op een positieve en vriendelijke manier.

  6. Wees geduldig en begripvol. Het kan even duren voordat je hond zich volledig op zijn gemak voelt in zijn nieuwe thuis.

  7. Investeer in de gezondheid en het welzijn van je hond. Regelmatige bezoeken aan de dierenarts, gezonde voeding en voldoende lichaamsbeweging zijn essentieel voor een gelukkig en gezond leven.

Door deze tips te volgen en veel liefde en aandacht te geven, kunnen jullie samen een sterke band opbouwen en genieten van vele mooie momenten samen!


Het is eindelijk zover!

De vliegreis, deze lange reis brengt veel prikkels met zich mee en je hond zal angst en stress ervaren.

 

 


Wij zorgen er altijd voor dat de reisbench gevuld is met een dikke laag dekentjes en wat knuffels, zodat je hondje een fijn bed heeft onderweg. Na een spannende dag of nacht rijden jullie naar Schiphol en daar is hij! Jullie nieuwe gezinslid!

We begrijpen dat je hartstikke blij bent met je nieuwe maatje, maar geef je hond zoveel mogelijk rust en tijd om te wennen aan alle indrukken. Geef je hond steun als hij er zelf naar vraagt.

Thuis zal hij langzaamaan wennen aan de nieuwe omgeving. De dieren leven bij ons in tuinen; de meeste honden hebben zelfs nog nooit in huis gewoond. Na de reis is je hondje overprikkeld en moe. Verwacht niet te veel en laat je hond in alle rust zelf uit de bench komen. Zo kan hij zijn nieuwe huis zelf ontdekken en zelf keuzes maken.


Het wenproces is cruciaal en vereist liefde, geduld, rust en regelmaat.

In de eerste periode thuis zal je hondje langzaam kennismaken met het leven als huisdier, waarbij zijn nieuwe familie zijn steun en toeverlaat zal zijn.

Dit proces verloopt in kleine stapjes. De eerste dagen bestaan voornamelijk uit eten, slapen en wellicht wat rondsnuffelen in de kamer. De prikkels van het huis en de nieuwe mensen zijn al voldoende voor de eerste vier weken.

Wandelen is nog niet nodig; laat je hondje eerst wennen in de (goed afgeschermde) tuin. Wandelen komt later wel. Eerst is het belangrijk om elkaar te leren kennen, vertrouwen op te bouwen en zich thuis te voelen.

Zodra jullie een band hebben opgebouwd, kunnen jullie voorzichtig beginnen met kleine wandelingetjes en rustig oefenen met het lopen aan de lijn.

"Het wenproces zal in kleine stapjes verlopen."

Het is begrijpelijk dat iedereen in jullie omgeving enorm enthousiast is over jullie nieuwe Westpointer! Maar houd het bezoek voorlopig nog even achter gesloten deuren. Het wennen aan jullie is al genoeg voor je hond; het ontmoeten van nieuwe mensen brengt extra prikkels met zich mee en kan zelfs stress veroorzaken.

Samen slapen is een goed idee in de eerste periode. Stel je voor: het is de allereerste nacht weg van de vertrouwde omgeving en familie voor je hond. Dat is net zo spannend voor hem als voor jou. We raden aan om je hond in de slaapkamer bij jou te laten slapen; deze steun heeft hij hard nodig. Hij kan niet alleen zijn, zeker niet 's nachts.

In de eerste tijd ben je continu beschikbaar voor je hond. Dit vergt misschien wat aanpassingen in jullie schema's. Wat als jij en je partner allebei de hele dag moeten werken?

  • Neem contact op met een Daycare. Hier kan je hond de hele dag terecht en wordt er goed voor hem of haar gezorgd terwijl jij weg bent.
  • Schakel de hulp in van de buurvrouw, vrienden of familie, bij voorkeur met een hond. Een andere hond kan veel steun bieden en een voorbeeld zijn. Op deze manier hoeft je hond nooit alleen te zijn. Alleen zijn kan verlatingsangst veroorzaken, wat ontzettend moeilijk is om te corrigeren. We raden aan om gedurende een jaar je hond niet alleen te laten.

Daarna kan je langzaam afbouwen. Na ongeveer een jaar heb je een sterke band opgebouwd. Op basis van deze band zal je hond alleen kunnen zijn. Doe dit ook in kleine stapjes. Een hondje dat alleen durft te zijn, is heel dapper, en dit wil je niet te veel vragen.

Het adopteren van een hond is een bijzonder en mooi proces. Als je hond je vertrouwt, weten we zeker dat hij voor je door het vuur zal gaan!

Meer lezen over het adoptieproces? Kijk eens bij onze Pippi's Blogs