Schildpadden

Wij zijn Kolenbrander schildpadden en leven samen met de opvangkatten in een omheinde tuin van 140 m2, waar wij ons veilig kunnen voelen. Wij schildpadden raken vaak zoek, omdat we extreem goed kunnen ontsnappen en komen dan op straat terecht. Het gevaar van uitdroging en gebrek aan vitamines ligt dan op de loer. Wij hebben een langwerpig, donkerbruin schild. Onze schildrand is geel, op onze kop en poten zitten onregelmatige, oranje/gele vlekken. Stoer toch?

Wij zijn al tussen de 17 a 25 jaar oud, vooral Buurvrouw is de oudste van het stel. De kleintjes verblijven bij onze foster Demi. Ons rugschild kan 51 centimeter lang worden, maar meestal wordt het niet groter dan 35 tot 40 cm. Als mannetjes zijn wij groter dan de vrouwtjes en hebben wij ook een langere staart.

Wist je dat

  • Schildpadden de enige reptielen zonder tanden zijn? In plaats daarvan hebben wij scherpe randen aan de bek (net als vogels), waarmee wij stukjes van het voedsel af kunnen snijden.
  • Ons geslacht als jonge schildpad wordt bepaald door de omgevingstemperatuur? Boven de 31 graden worden we als vrouwtjes geboren en bij een temperatuur lager dan 27 graden als mannetjes. Als jongen hebben wij bij de geboorte een schild van 39 tot 54 mm en wegen wij 22 tot 30 gram. Wij zijn direct al zelfstandig! Als ons schild 20 tot 25 cm groot is, worden wij geslachtsrijp, wat meestal het geval is als wij 5 jaar oud zijn.


Kolenbrander schildpadden kunnen wel 50 jaar oud worden en wij als mannetjes kunnen wel 28 kg zwaar worden.
Wij eten voornamelijk groente en fruit. Maar ook aarde, schimmels, stengels, zand, steentjes en aas. Het zand helpt ons bij de vertering van planten. Wij eten ook gezellig mee met de katten, kattenvoer is goed voor onze groei en wij vinden het erg lekker.

Verder zijn wij dagdieren die zich niet over grote afstanden verplaatsen (wij zijn een beetje lui... hihi). Ook zitten wij veel onder de huisjes in de schaduw, zoals je op de foto's kan zien.

Wij zijn beschikbaar voor adoptie, alleen op Curacao! Wij mogen niet naar Nederland vliegen. Wel zoeken we wij een Baasje op Afstand, en je mag zelf onze naam kiezen!Ben je niet in de gelegenheid om een van onze schildpadden een gouden huisje te bieden maar wil je wel helpen? Dat kan! Bij ons is het mogelijk om op afstand een schildpad te adopteren.