Schildpadden

Welkom bij Kolenbrander Schildpadden!

Wij zijn een unieke groep schildpadden die samenleven met onze vrienden, de opvangkatten, in een veilige omheinde tuin van 140 m2. Onze soort staat bekend om zijn vermogen om te ontsnappen, dus deze omheinde ruimte is essentieel om ervoor te zorgen dat we niet op straat belanden, waar gevaren zoals uitdroging en gebrek aan vitamines op de loer liggen.

Met ons langwerpige, donkerbruine schild en de opvallende gele randen zijn we zeker een stoere verschijning. Sommigen van ons, zoals Buurvrouw, zijn al tussen de 17 en 25 jaar oud, terwijl de kleintjes worden verzorgd door onze foster Demi. Ons rugschild kan tot wel 51 centimeter lang worden, hoewel de meesten van ons niet groter worden dan 35 tot 40 cm. Mannetjes zijn over het algemeen groter dan vrouwtjes en hebben een langere staart.

Wist je dat schildpadden de enige reptielen zijn zonder tanden? In plaats daarvan hebben we scherpe randen aan onze bek, vergelijkbaar met vogels, waarmee we voedsel kunnen afsnijden. Ons geslacht wordt bepaald door de omgevingstemperatuur wanneer we jong zijn. Boven de 31 graden worden we vrouwtjes geboren, terwijl we bij temperaturen lager dan 27 graden als mannetjes ter wereld komen. Bij de geboorte hebben we een schild van 39 tot 54 mm en wegen we tussen de 22 en 30 gram. We zijn meteen zelfstandig! Als ons schild 20 tot 25 cm groot is, worden we geslachtsrijp, meestal rond ons vijfde levensjaar.

Kolenbrander schildpadden kunnen wel 50 jaar oud worden, en mannetjes kunnen wel 28 kg zwaar worden. Ons dieet bestaat voornamelijk uit groenten en fruit, maar we eten ook aarde, schimmels, stengels, zand, steentjes en aas. Het zand helpt ons bij de vertering van planten. We delen zelfs graag het kattenvoer met onze vrienden, de katten, omdat het goed is voor onze groei en we het lekker vinden.

We zijn dagdieren, maar we verplaatsen ons niet over grote afstanden - we zijn een beetje lui, hihi. Vaak zitten we onder de huisjes in de schaduw, zoals je kunt zien op de foto's.