Vuurwerk en huisdieren

Schrikken van gillende keukenmeiden en harde knallen. Wij als mensen kunnen relativeren, het is Decembermaand en vuurwerk hoort daarbij, het gaat snel weer weg.

Voor huisdieren is deze verandering stressvol en zorgt bijna altijd voor angst. Elke dier zal zich anders uiten, sommige doen heel stoer, rennen erop af, honden gaan hard blaffen of kunnen andere huisdieren aanvallen door een te hoge spanning.

Er zijn ook huisdieren die kruipen stilletjes weg in een hoekje en komen na een periode van rust uit de schuilplek.

Blinde paniek komt ook voor en is heel gevaarlijk, dieren kunnen zichzelf verwonden of klem komen te zitten, omdat ze een ongewone uitweg zoeken! Het verkeer is niet voorbereid op rond rennende huisdieren.  

12 vuurwerk tips!

Kijk het liefst samen met een specialist, welke methode het beste past bij jouw huisdier(en), elke dier is anders. 

 1.  Op Youtube heb je speciale hondenTV, de radio raad ik af, omdat er reclamespots zijn met vuurwerk.

 

 1. Je kan in de voorgaande maanden dagelijks een "geluidstraining vuurwerk dieren" laten luisteren, zodat huisdieren rustig kunnen wennen. Eerst heel zacht en steeds een stukje harder. Mijn ervaring is dat het vuurwerk in het echte leven toch een stuk heftiger overkomt op de huisdieren denk daarbij aan de kruidlucht, sissende geluiden, knallen waarbij trillingen komen en niet te vergeten de lichtflitsen.

 

 1. Luister niet naar “nepspecialisten” die zogenaamd verstand hebben van dieren. Vaak zijn dit de meest schadelijke tips! Zoals het dier negeren, spierverslappers geven of andere bizarre tips die al een eeuw bestaan. Mensen ontwikkelen zich elk jaar vooruit, wij zijn in de jaren zoveel wijzer geworden en leren dieren gelukkig steeds beter begrijpen.

 

 1. Zorg dat de "Chip registratie up-to-date" van je huisdier. Staat hij geregistreerd op jouw naam met het juiste adres en telefoonnummer. Stel je dier breekt uit dan is hij herkenbaar en kan sneller worden herenigd met zijn familie.

 

 1. Dubbel aanlijnen, een halsband + een tuigje met aan beide een penning met telefoonnummer. Je kan met twee riemen aanlijnen. Stel je hond schrikt en trekt in paniek zijn halsband af, dan heb je nog een tuigje om bij je hond.

 

 1. Katten Nooit een bandje om doen, ook niet met vuurwerk. De kans dat ze vast komen te zitten is te groot. Ze kunnen stikken of zitten langzaam uithongeren in alle eenzaamheid aan een struik of hekwerk. Ik ben zelf een voorstander van katten in een afgesloten tuin te houden en zeker rondom het vuurwerk.

 

 1. Maak een gezellig hutje voor je huisdier, bijvoorbeeld een draadkooi met lekkere dikke kussens. Een deken eroverheen, zodat hij de lichtflitsen niet ziet. Je kan ook iets bouwen met stoelen maar zorg wel voor stevigheid. Dwing het dier niet om erin te gaan. Katten zitten graag hoog en in kartonnen dozen.

 

 1. Voor je hond een lekker bot om op te knabbelen. Het kauwen zorgt voor een kalmerend stofje wat vrijkomt in de hersens. Let wel op met andere huisdieren, je kan ze eventueel gescheiden houden in een kamer om ruzie met elkaar te voorkomen. Er is meer spanning en honden claimen graag speeltjes en lekkernij, dat is natuurlijk gedrag. Let ook op met kinderen bij de honden met kluifjes en voeding. Zeker gespannen dieren kunnen overprikkeld reageren. 

 

 1. Een massage voor je huisdier, schept een band. Je kan heel zacht rondjes draaien met je vingertoppen over de schouders of op het hoofd. Je kan ook wat kneden op de rug en nek. Buikje aaien als ze comfortabel genoeg zijn om te gaan liggen. Samen op de bank met een denkentje is ook heel gezellig. Liefde geven mag altijd en zorg dat je zelf rustig blijft, zodat het dier weet dat hij veilig is bij jou in de buurt.

 

 1. Straf nooit bij een angstige reactie!

 

 1. Verzin leuke spelletjes die je kan spelen met je huisdier, zoals brokjes verstoppen door de stal of door het huis. Begin simpel en klein en bouw het uit tot een heus pretpark. Door denkspellen raken dieren vermoeid en zullen gemakkelijker in slaapvallen zonder op straat te hoeven tijdens het vuurwerk. Je kan ook zelf een knabbeltouw met lekkere snacks knutselen, zoals bij koekhappen! Voer wel verantwoordelijk aan je huisdieren. Zeker als ze minder beweging krijgen in de Decembermaand. 

 

 1. Het kan helpen om gordijnen te sluiten, of lakens op te hangen voor de verblijven. Het licht aan laten zodat de prikkels van buiten af minder goed opvallen. Natuurlijk helpt ook een gezellig muziekje, zonder vuurwerk, de radio raad ik af. 

 

Veel plezier samen met je huisdier(en)!

Je mag natuurlijk maximaal knuffelen en steun geven.

Een super gelukkig 2021 gewenst vanuit Curacao