"Samen als één team werken aan zindelijkheid."

Gefeliciteerd met je nieuwe gezinslid! Wat fantastisch dat je ervoor hebt gekozen om een Westpointer een liefdevol thuis te bieden. Het adopteren van een hond is een prachtig en dankbaar proces, en we staan klaar om je te voorzien van tips en adviezen om jullie band te versterken en samen een hecht team te vormen.

Hier zijn een paar waardevolle tips om jullie nieuwe avontuur soepel te laten verlopen:

  1. Geduld is een deugd: Neem de tijd om elkaar te leren kennen en bouw stap voor stap een band op. Het kan even duren voordat je nieuwe vriend zich helemaal op zijn gemak voelt in zijn nieuwe omgeving.

  2. Stel een routine in: Structuur en routine zijn belangrijk voor honden. Probeer een consistente dagelijkse routine te creëren voor maaltijden, wandelingen, en speeltijd.

  3. Positieve bekrachtiging: Beloon gewenst gedrag met lof, traktaties en aandacht. Op deze manier moedig je goed gedrag aan en bouw je vertrouwen op.

  4. Training: Investeer tijd in training om je hond basiscommando's te leren, zoals zit, liggen en hier komen. Dit zal jullie communicatie verbeteren en zorgen voor een harmonieuze relatie.

  5. Gezondheid en welzijn: Zorg ervoor dat je hond regelmatig wordt gecontroleerd door een dierenarts en voorzie hem van de juiste voeding, beweging en verzorging om een gezond en gelukkig leven te leiden.

  6. Veel liefde en genegenheid: Geef je hond veel liefde, aandacht en genegenheid. Een liefdevolle band is de sleutel tot een gelukkig leven samen.

We hopen dat deze tips je helpen om een sterke en liefdevolle relatie op te bouwen met je nieuwe Westpointer. Geniet van jullie avonturen samen en we staan altijd klaar om je te ondersteunen bij eventuele vragen of uitdagingen die je tegenkomt. Welkom in de wereld van het hondenbezit! 🐾


2 Februari 2021,

In deze blog neem ik je mee in het proces van zindelijkheidstraining voor opvanghonden.

We begrijpen dat je wellicht veel vragen hebt over het opvoeden van je nieuwe viervoeter, vooral als dit helemaal nieuw voor je is. Misschien ben je zelfs bekend met ouderwetse methoden zoals 'de hond met zijn neus door de plas halen', maar geloof me, dat werkt niet!

Het kan zijn dat je vorige hond meteen zindelijk was, maar dat dit nu bij je nieuwe hond uit het buitenland niet het geval is. Dat is helemaal niet vreemd, gezien de veranderingen en stress die je nieuwe hond heeft ervaren tijdens zijn reis en aankomst in een compleet ander land.

Als oprichter van Pippi's Opvang ben ik in de loop der jaren een expert geworden op het gebied van poep- en plastraining. Maar ik kan je geruststellen: het is allemaal niet zo ingewikkeld. Het belangrijkste is een grote dosis geduld en liefde!

Door het tonen van geduld en liefde zal je hond vanzelf vertrouwen krijgen, wat een positieve invloed heeft op het zindelijkheidsproces. Dus blijf kalm, wees geduldig en geef je nieuwe vriend de tijd om te wennen. Samen komen jullie er wel!

 

Opvanghond Fritz '18, samen in de mand

Zindelijkheid bij honden betekent dat ze in staat zijn om hun urine of ontlasting op te houden tot het moment dat ze de kans hebben om deze te doen. De meeste honden die uit een opvang komen, zijn mogelijk niet zindelijk omdat ze geen ervaring hebben als huishond.

In de opvang zijn ze gewend om hun behoeften te doen waar het veilig voelt, maar het is belangrijk om te onthouden dat honden van nature zindelijke dieren zijn. Een hond zal over het algemeen zijn eigen nest niet willen bevuilen, als hij andere mogelijkheden krijgt aangeboden.

Je kunt dit instinct gebruiken door je hond te leren dat het hele huis zijn nest is en dat hij naar buiten kan gaan om zijn behoeften te doen. Volwassen honden begrijpen dit vaak al na een paar dagen, vooral als ze vertrouwd raken met hun nieuwe omgeving.

 

Om ervoor te zorgen dat je nieuwe metgezel geen ongelukjes binnenshuis krijgt, is het belangrijk om hem goed in de gaten te houden. Na elk dutje moet je je hond de gelegenheid geven om buiten te plassen of poepen. Het observeren van je hond is hierbij essentieel. Na verloop van tijd zul je steeds meer signalen herkennen die aangeven dat je hond zijn behoefte wil doen.

Let op signalen zoals snuffelen aan de vloer, piepen, rondjes draaien en hurkzitten. Als je deze gedragingen ziet, ga dan rustig naar de deur en roep je hond op een geduldige toon om samen naar buiten te gaan. Zorg ervoor dat je jas en schoenen klaarstaan, zodat je geen tijd verspilt.

Als je hond net wakker wordt, is het verstandig om direct naar buiten te gaan en hem ruimte te geven om zich te ontlasten, bij voorkeur zonder riem in de tuin. De kans op plassen is groter na opwinding, stressmomenten en na het eten. Vooral in het begin kan er veel op je hond afkomen, dus het is belangrijk om op tijd naar buiten te gaan.

Een hele wandeling is niet altijd nodig en kan juist spanning veroorzaken. Als je geen tuin hebt, is een veldje verderop ook prima. Het gaat erom dat je hond even zijn behoefte kan doen. Op deze manier voorkom je ongelukjes binnenshuis. Het kan zijn dat je hond er zelf nog niet aan denkt, dus werk samen en help hem waar mogelijk. Je zult merken dat dit de band tussen jullie versterkt.

"Werk daarom samen en help hem waar je kan."

Als je naar buiten gaat met je maatje, wacht je rustig in een ontspannen houding tot hij zijn behoefte heeft gedaan. Zodra hij begint met zijn behoefte te doen, prijs je hem zachtjes.

Zodra hij klaar is, kun je hem enthousiast belonen door vrolijk te praten, hem te aaien en tegelijkertijd een lekker snoepje of koekje te geven. Door deze aanpak zal je maatje zich na een paar dagen niet meer binnenshuis ontlasten. Hij zal al snel leren dat buiten poepen en plassen iets positiefs is en beloond wordt met iets lekkers!

Straffen als je hond in huis plast, mag je nooit doen. Het heeft geen positief effect op het zindelijk worden van je maatje en kan hem juist angstig en onzeker maken. Je hond begrijpt niet wat hij verkeerd heeft gedaan en zal zich alleen maar ongemakkelijk voelen in jouw aanwezigheid. Geef hem daarom de tijd en ruimte om vertrouwen te krijgen als huishond in opleiding.

Een ongelukje is zo opgeruimd met een oude handdoek, keukenrol of wc-papier. Reinig de plek en ga verder met nieuwe kansen en positieve momenten. Stel je eens voor dat je op een verjaardag bij vrienden per ongeluk een glas breekt. Zou je dan liever een boze reactie ontvangen of een helpende hand bij het opruimen? Net zoals jij begrip en geruststelling zou willen, verdient je hond hetzelfde.

Prijzen wat goed gaat is essentieel. Of het nu gaat om je hond die gaat liggen in zijn mandje, een diepe zucht van ontspanning geeft of zijn behoefte doet in de tuin. Later kun je altijd nog oefenen met poepen en plassen aan de lijn en op straat. Het is een proces van vooruitgang, zelfs als er af en toe een stapje terug wordt gezet.

Merk je dat je hond achteruitgaat in zijn zindelijkheidstraining, neem dan een stapje terug in het proces. Straffen zal alleen maar stress veroorzaken en het zindelijk maken vertragen. Iedere hond wordt zindelijk met geduld en begrip. Denk aan het liedje "Alles went behalve een vent", maak een vrolijk dansje en ga weer met frisse moed verder.

Jij en je hond vormen samen een top team, waarbij elke stap vooruit een reden tot vreugde is. Geef je lieve maatje alle tijd en vertrouwen om te leren, net zoals jijzelf ooit in de kleuterklas begon. Met geduldige begeleiding kom je uiteindelijk waar je wilt zijn.

 

"Straffen verhoogt de stress bij jouw hond, waardoor het proces van zindelijk worden veel langer kan duren."

Een fijne wandeling aan de lijn kan in het begin een uitdaging zijn. Sommige honden vinden het nog eng om aan de lijn te lopen, waardoor ze zich niet veilig genoeg voelen om zich te ontlasten. Vaak zijn ze niet gewend om dicht bij hun baasje te blijven tijdens het doen van hun behoefte. Het feit dat ze vastzitten aan de lijn kan het moeilijk maken voor hen om een rustig plekje te vinden. Het is belangrijk om kalmte en rust te brengen in deze situatie. Gewoon even stilstaan op een stukje gras kan ervoor zorgen dat de hond uiteindelijk gaat plassen of poepen. Het is allemaal een kwestie van gewenning, aangezien je hond nog veel moet leren over het leven in Nederland.

Soms kunnen prikkels uit de omgeving je hond afleiden, waardoor hij zich moeilijk kan ontspannen of simpelweg te afgeleid is om zijn behoefte te doen. Ook in dat geval kan gewoon stilstaan op een rustige plek helpen. Observeer je hond en kijk wat hij wel en niet aankan. Als hij aangeeft dat hij het spannend vindt, kun je een stapje terug doen. Het is beter om langzaam vooruit te gaan dan te snel te willen gaan en dan weer terug te moeten.

Het kan ook helpen om een andere rustige en ervaren hond mee te nemen, zodat je nieuwe hond zich kan spiegelen aan het gedrag van de andere hond. Op die manier zal je nieuwe maatje het gedrag van de ervaren hond gaan overnemen. Het is belangrijk om eventueel bang of onwennig gedrag van je hond niet te belonen. Straal zelf kalmte en rust uit en geef het goede voorbeeld. Met wat lekkers of een speeltje in je hand en een vrolijke stem kun je de aandacht van je hond vragen, waardoor hij leert om op jou te letten en minder bezig te zijn met zijn omgeving. Dit kan zeker in het begin een steun zijn voor zowel je hond als voor jezelf!