Als één team samenwerken naar zindelijkheid
2 Februari 2021,
In deze blog vertel ik over de zindelijkheid "training" van Opvanghonden.
Wij begrijpen dat je (veel) vragen hebt! Voor jou is het opvoeden misschien totaal nieuw.
Of je kent de stoffige theorieën: "Je haalt de hond met zijn neus door de plas.." NEEEEEEE!
Jouw vorige hond was meteen zindelijk en de "Hond uit het Buitenland" niet. Dat kan, het is allemaal ook best logisch, want jouw uitgekozen hond is na in vliegreis terecht gekomen in een totaal ander land.
Geloof mij! Ik (Tamara) de oprichter van Pippi's Opvang, ben door de jaren heen poep en plasexpert geworden!
Ik kan je, Nu al geruststellen. Het valt allemaal wel mee, je hoeft echt geen lastige studie te doen, wat wel belangrijk is een Grote - Dosis - Geduld en Liefde tonen!
Jouw hond krijgt vanzelf vertrouwen, het zorgt automatisch voor een positieve groei in het Zindelijkheidsproces.

Opvanghond Fritz '18, samen in de mand

Zindelijkheid
Zindelijk zijn houdt in; het ophouden van urine of ontlasting tot er een mogelijkheid is dit te kunnen doen. De meeste honden die uit een opvang komen zullen onzindelijk zijn, omdat ze geen ervaring hebben als huishond.
Ze zijn gewend om hun behoeftes te doen waar het veilig voelt. Vergeet niet dat honden van huis uit, een zindelijk dier is.
Een hond zal "normaal gesproken" niet zijn eigen nest bevuilen, als hij andere mogelijkheden aangeboden krijgt.
Van dit instinct kan je gebruik maken, door je hond bij te brengen dat het hele huis zijn nest is en dat hij naar buiten kan gaan voor zijn behoeftes. Volwassen honden hebben dit vaak al na een paar dagen door, mits ze vertrouwd zijn in de omgeving waar ze wonen.
Om je nieuwe maatje te behoeden voor eventuele ongelukjes binnenshuis, zal je hem goed in de gaten moeten houden. Het is daarom belangrijk om je hond, na elk dutje, de mogelijkheid te geven buiten te plassen of poepen. Het observeren van je hond is belangrijk. Je gaat steeds meer signalen herkennen, als je hond zijn behoeftes wilt gaan doen.
De volgende signalen van je hond: zoals aan de vloer snuffelen, piepen, rondjes draaien, hurkzit kunnen duiden dat je hond zijn behoefte wil gaan doen. Als je dit ziet gebeuren, ga je naar de deur en roep hem op een geduldige toon en ga je samen naar buiten. Zorg dat je jas en schoenen klaar staan, zodat je hier geen tijd mee verspilt.
Als je hond wakker wordt is het slim om naar buiten te gaan en je geeft ruimte liefst zonder riem, in de tuin om zich te ontlasten. De kans is groter zonder druk, neem gepaste afstand, loop rustig rondjes over het gras en ben zelf laag in je energie.
Ook na opwinding en stressmomenten is de kans groter op plassen, ook na het eten. Zeker in het begin komt er zoveel op jouw hond af dat het goed is om tijdig met hem naar buiten te gaan.
Het hoeft niet altijd een hele wandeling te zijn, dit kan juist spanning opleveren. Als je geen tuin hebt is een veldje verderop ook prima. Als hij maar even zijn behoefte kwijt kan. Zo behoedt je hem voor ongelukjes. Het is goed mogelijk, dat je hond er zelf nog niet aan denkt. Werk daarom samen. Help hem waar je kan. Je zult ook zien dat dit de onderlinge band versterkt.
"Werk daarom samen. Help hem waar je kan."
Als je naar buiten gaat met je maatje, wacht je rustig in een ontspannen houding tot hij zijn behoeftes heeft gedaan. Als hij zijn behoefte begint doen, prijst je hem zachtjes.
Als hij klaar is kan je hem enthousiast belonen door vrolijk te praten, aan te halen en tegelijkertijd een lekker snoepje of koekje te geven. Als je deze manier hanteert, zal je maatje zich na een aantal dagen niet meer binnenshuis ontlasten. Want al snel leert hij dat buiten poepen en plassen een feestje is en iets lekkers oplevert!

Straffen als je hond in huis plast, mag je Nooit doen. Het straffen helpt niet, bij het zindelijk worden. Het maakt jouw maatje onzeker! Je hond zal zich nauwelijks durven ontlasten waar jij bij bent, hier bereik je niks mee. Behalve angst en onzekerheid omdat hij bang is op zijn donder te krijgen. Hij begrijpt niet wat hij verkeerd heeft gedaan, een negatief patroon veranderen is heel lastig. Geef je hond die tijd en ruimte, om vertrouwen te krijgen als huishond in opleiding.
Een ongeluk(je) is met een oude handdoek, keukenrol of wc papier zo opgeruimd. Dweil erover en klaar voor een nieuwe ronde met nieuwe Succesvolle kansen. Stel jij breekt op een verjaardag bij vrienden een glas, wat heb je liever? Een boze reactie: dat je een domoor bent of een helpende hand met het opruimen. Een gerustellende stem met "Dushi, scherven brengen geluk" verder geef je er geen aandacht aan. Prijs wat goed gaat, wanneer hij gaat liggen in zijn mandje, een diepe zucht van ontspanning geeft of een plas in de tuin. Je kan later altijd nog aan de lijn en op straat gaan oefenen met poepen en plassen. Dat is Next level, je komt uiteindelijk wel bij de finish!
Gaat je hond achteruit in het zindelijkheidstraining, neem je 1 of 3 stapjes terug in het proces.
Straffen verhoogd alleen maar het stresshormoon en daardoor zal het zindelijk maken alleen maar langer duren. Iedere hond wordt zindelijk, 't is een kwestie van geduld! (Heerlijk muzieknummer trouwens, ik hou ervan!) Denk aan dit nummer, luister het tijdens het opruimen van de ongelukjes, maak een vrolijk dansje en begin met een nieuwe frisse start.
Jij en je hond gaan samen een top team vormen, alles goed!! 1 stapje vooruit, 2 achteruit, 3 stapjes vooruit en een stapje terug, het mag allemaal. Geef je lieve maatje alle tijd en vertrouwen om te leren! Zelf zijn jij en ik ook begonnen in de kleuterklas, met geduldige lieve juffen. Waar je twee jaar mocht spelen, sommige kinderen een extra jaar kleuteren. Heerlijk toch...

"Straffen verhoogd de stress bij jouw hond, het zindelijk maken zal daarom veel langer duren."
Een fijne wandeling aan de lijn
Aan de lijn lopen kan soms een obstakel zijn in het begin. Sommige honden kunnen het nog eng vinden om aan de lijn te lopen waardoor ze zich niet veilig voelen om zich te ontlasten. Vaak zijn ze niet gewend vlakbij een baasje te gaan zitten om hun behoeftes te kunnen doen. Het feit dat ze vastzitten belemmert ze om een kalm plekje te zoeken. De kalmte en rust daarin brengen is dan belangrijk. Gewoon even een poosje blijven hangen op een stukje gras maakt meestal wel dat de hond gaat plassen of poepen. Het is allemaal een kwestie van gewenning. Je hond moet immers een hoop leren over het Nederlandse leven. Verder kunnen prikkels vanuit de omgeving erg afleiden waardoor je hond zich niet of moeilijk kan ontspannen of gewoonweg te afgeleid is om iets te doen. Ook dan kan gewoon blijven staan op een bepaald stukje groen helpen. Observeer je hond en zie wat hij al wel en niet aankan. Als hij aangeeft dat hij het spannend vindt ga je terug. Je kan beter met kleine stapjes vooruit gaan dan één grote stap en dan weer terug naar af te moeten gaan.
Het is ook prima om een andere rustige en ervaren hond mee te nemen zodat je nieuwe hond zich kan optrekken aan de hond die het al gewend is. Je nieuwe maatje zal het gedrag van de ervaren hond gaan overnemen. Het is belangrijk om eventueel bangig of onwennig gedrag van je hond niet te belonen. Straal zelf kalmte en rust uit en geef het goede voorbeeld. Met wat lekkers of een speelgoedje in je hand en een vrolijke stem kan je de aandacht van je hond vragen. Zo kan je hond leren om op jouw te letten. Daarmee wordt voorkomen dat je hond te veel bezig is met de omgeving. Het kan zeker in het begin tot steun zijn voor zowel jouw trouwe viervoeter als voor jezelf!