Als één team samenwerken naar zindelijkheid

In deze blog willen wij jullie iets vertellen over zindelijkheid van Opvanghonden. Wij begrijpen dat daar best eens vragen over kunnen zijn. In deze blog gaan we het een en ander toelichten en geven wij wat handvaten rondom zindelijk maken van je hond! 

Misschien volg je ons al een tijdje via sociale media. En dan opeens komt daar een heel leuk hondje voorbij, je bent opslag verliefd en blijkt dit hondje ook nog eens een baasje te zoeken! Toch heb je nog wat vragen over de zindelijkheid van de hond. Lees snel verder en je zult merken dat het allemaal wel meevalt.

 

Zindelijkheid

Zindelijk zijn houdt in; het ophouden van urine of ontlasting tot er een mogelijkheid is dit te kunnen doen. De meeste honden die uit een opvang komen zullen onzindelijk zijn omdat ze meestal geen ervaring hebben als huishond. Ze zijn gewend om hun behoeftes te doen waar ze dat willen. Maar vergeet niet dat honden van huis uit een zindelijk dier is. Een hond zal nooit zijn eigen nest bevuilen als hij andere mogelijkheden aangeboden krijgt. Van dit instinct kan je gebruik maken door je hond bij te brengen dat het hele huis zijn nest is en dat hij naar buiten moet voor zijn behoeftes. Volwassen honden hebben dit al na een paar dagen door. 

 

Om je nieuwe maatje te behoeden voor eventuele ongelukjes binnenshuis zal je hem goed in de gaten moeten houden. Het is daarom belangrijk om je hond geregeld op vaste tijden de mogelijkheid te geven buiten te plassen of poepen. Het observeren van je hond is daarom erg belangrijk. Je gaat steeds meer signalen herkennen als je hond zijn behoeftes kwijt moet. De volgende signalen van je hond zoals aan de vloer snuffelen, piepen, rondjes draaien, hurkzit kunnen duiden dat je hond zijn behoefte wil gaan doen. Als je dit ziet ga je naar de deur en roep hem en ga lekker met hem naar buiten. 

 

Als je hond wakker wordt is het slim om lekker naar buiten te gaan om hem de mogelijk te geven om zich te ontlasten. De kans dat hij dan zijn behoefte gaat doen is erg groot. Ook na opwinding en stressmomenten zal hij vaak plassen, evenals na het eten. Zeker in het begin komt er zoveel op jouw hond af dat het goed is om tijdig met hem naar buiten te gaan. Dit hoeft niet altijd een hele wandeling te zijn. Een veldje verderop is ook prima. Als hij maar even zijn behoefte kwijt kan. Zo behoedt je hem voor ongelukjes. Het is goed mogelijk dat je hond er zelf nog niet aan denkt. Werk daarom samen. Help hem waar je kan. Je zult ook zien dat dit de onderlinge band versterkt. 

 

"Werk daarom samen. Help hem waar je kan."

Als je lekker naar buiten gaat met je maatje wacht je tot hij zijn behoeftes heeft gedaan. Als hij zijn behoefte begint doen, prijst je hem zachtjes. Als hij klaar is kan je hem enthousiast belonen door vrolijk tegen hem te praten, hem aan te halen en tegelijkertijd een lekker snoepje of koekje te geven. Als je deze manier hanteert, zal je maatje zich na een aantal dagen niet meer binnenshuis ontlasten. 

Straffen als je hond in huis plast moet je niet doen. Het straffen helpt niet mee bij het zindelijk worden. Het maakt het alleen maar moeilijker voor je hond om zich te ontlasten waar jij bij bent, ook buiten aan de lijn. Want wie weet krijg ik wel op mijn kop als ik het hier doe. Hij weet immers niet wat hij verkeerd heeft gedaan. Hij heeft dit zo geleerd en dat kost tijd om dit patroon te veranderen. Geef je hond die tijd en ruimte. Hij zal dit nodig hebben. Straffen verhoogd alleen maar de stress en daardoor zal het zindelijk maken alleen maar langer duren.

 

Iedere hond wordt zindelijk, het is alleen een kwestie van opletten. Jij en je hond gaan een goed team vormen en dan komt alles goed!!

"Straffen verhoogd alleen maar de stress en daardoor zal het zindelijk maken alleen maar langer duren."

Een fijne wandeling aan de lijn

Aan de lijn lopen kan soms een obstakel zijn in het begin. Sommige honden kunnen het nog eng vinden om aan de lijn te lopen waardoor ze zich niet veilig voelen om zich te ontlasten. Vaak zijn ze niet gewend vlakbij een baasje te gaan zitten om hun behoeftes te kunnen doen. Het feit dat ze vastzitten belemmert ze om een kalm plekje te zoeken. De kalmte en rust daarin brengen is dan belangrijk. Gewoon even een poosje blijven hangen op een stukje gras maakt meestal wel dat de hond gaat plassen of poepen. Het is allemaal een kwestie van gewenning. Je hond moet immers een hoop leren over het Nederlandse leven. Verder kunnen prikkels vanuit de omgeving erg afleiden waardoor je hond zich niet of moeilijk kan ontspannen of gewoonweg te afgeleid is om iets te doen. Ook dan kan gewoon blijven staan op een bepaald stukje groen helpen. Observeer je hond en zie wat hij al wel en niet aankan. Als hij aangeeft dat hij het spannend vindt ga je terug. Je kan beter met kleine stapjes vooruit gaan dan één grote stap en dan weer terug naar af te moeten gaan.

 

Het is ook prima om een andere rustige en ervaren hond mee te nemen zodat je nieuwe hond zich kan optrekken aan de hond die het al gewend is. Je nieuwe maatje zal het gedrag van de ervaren hond gaan overnemen. Het is belangrijk om eventueel bangig of onwennig gedrag van je hond niet te belonen. Straal zelf kalmte en rust uit en geef het goede voorbeeld. Met wat lekkers of een speelgoedje in je hand en een vrolijke stem kan je de aandacht van je hond vragen. Zo kan je hond  leren om op jouw te letten. Daarmee wordt voorkomen dat je hond te veel bezig is met de omgeving. Het kan zeker in het begin tot steun zijn voor zowel jouw trouwe viervoeter als voor jezelf!