Zanzi

12-08-2022

Vanmorgen nam Zanzi haar harttablet, een uurtje later rijst met vlees. Wat ik gisteravond voor ze had klaar gemaakt als verassing. Intens gelukkig aten ze allemaal hun bakje leeg.
Een grote groep zwemwandelaars kwam binnen om de opvangpaarden te verwennen met een zwemwandeling. Zanzi en Lizzy knuffelen met alle gasten. Ik vertelde.. Zanzi heeft niet lang meer te leven en daarom genieten we maximaal van elkaar.
Een attente wandelaar wilde Zanzi graag meenemen. Bij vertrek riep hij Zanzi, ze stond al klaar bij de poort, haar eigenwijze koppie keek wijs “kom jij maar naar mij” Ik vertelde dat ze vele gehoorzaamheidscursussen had gevolgd. De poging haar te laten zitten mislukte. Alleen voor een koekje, aldus Zanzi met bananen in haar oren.
Hangend in haar tuigje, liep ze naast de paarden. Als vanouds want Zanzi ging altijd mee met de Pippi’s Ponyhof kinderspeelmiddagen. Intens gelukkig huppelde ze mee in haar telgang.
Bij het water was ze blij, een jonge hond volop juichen. Even een duik in de zee en toen kwam ze naar mij. Ik zat foto’s te maken en zei “ga nog lekker zwemmen meid” ze wilde niet dat was best gek want Zanzi is een allemansvriend en gek op water. Ik nam haar over en ze zat rustig naast mij te wachten.
De foto waren klaar en alle paarden kwamen het water uit. Ik wilde afsluiten: Zanzi maakte een paar vreugde sprongetjes en wilde het water in voor een korte duik.
Op dat moment klapte ze achterover, ik dacht heel even epilepsie. Ik kalmeerde haar en zag de lampjes uitgaan in haar ogen een blauwe tong en besefte, het is een hartaanval. Ik riep nog gauw Zanzi gaat dood. Ik heb oneindig bedankt voor de mooie tijd samen, even vergat ik alles om ons heen.
Verslagen zo alleen, en toch samen met 11 wandelaars en paarden om ons heen, lag Zanzi overleden op haar meest geliefde plekje bij Sint Jorisbaai waar we onwijs veel uren samen hebben doorgebracht.
Ik raakte in paniek, probeerde mijn ademhaling onder controle te houden. Toen begon een plan van aanpak. Thuis stond iedereen direct paraat. De loader gebeld en binnen een uur was Zanzi begraven.
Trots op Zanzi,alsof ze het zelf zo heeft gewenst het kon bijna niet mooier
 

 

Zanzi heeft Tamara ook als puppy geadopteerd. Ze is geboren op straat, maar na een week werd ze opgevangen door een stichting samen met een ander nestje. De moederhond van  het andere nest was ziek en moest aan de medicatie. De moeder van Zanzi heeft dus voor 2 nesten puppy's gezorgd! Toen ze 6 weken oud was, heeft Tamara haar uitgekozen en het was meteen liefde op het eerste gezicht. Nog steeds is Zanzi de schaduw van Tamara en gaat ze het liefst overal mee naartoe!