Stef

25 januari 2019 kwam er een noodmelding op Facebook. Twee ezels, waarvan één zwaargewond (Stef), liepen zonder begeleiding en/ of eigenaar rond in een woonwijk.

Bewoners van de wijk maakten zich zorgen en hebben via Facebook om hulp gevraagd. Dit kwam natuurlijk snel onder onze dierenleedradar en niet veel later werd de locatie van de ezels naar ons verstuurd. Eenmaal daar aangekomen vertelde een bewoner ons dat ze de ezels al een poos zag rondlopen, zonder dat ze werden verzorgd. Vooral de wond zag er slecht uit: het was ernstig ontstoken en er zat wildvlees op, maar niemand die het behandelde. Ook zat er granulatieweefsel op de wond, dit vormt zich op de bodem van de wond als de wond te diep is om het oude weefsel weer aan elkaar te hechten. De oorzaak van de wond is dat hij waarschijnlijk vast heeft gelegen in een hekwerk. Op zijn rug is hier ook een afdruk van zichtbaar.

Stef en Saar (mama ezel) waren ook ernstig vermagerd en hadden lange hoeven. Ze waren dus duidelijk verwaarloosd en achtergelaten. De ezels hadden zorg en voeding hard nodig en ze vormden een gevaar voor het verkeer. Wij hebben ze daarom meegenomen naar de opvang.

Met behulp van dierenartsen hebben we een behandelplan opgesteld om Stef's wond te verzorgen. Meerdere keren per dag zijn we bezig met alle verzorging. Dit doen we in kleine stapjes, omdat het anders te pijnlijk is. De wondverzorging en het verband aanleggen neemt wel 2,5 uur per dag in beslag. Dit is veel tijd, maar wij doen het met liefde om hem er weer bovenop de helpen!

Ook komen regelmatig bekappers om zijn hoef steeds wat beter te maken. Hij heeft bijvoorbeeld een tijdelijk hulpijzer gehad zodat hij er wel recht op ging lopen. Inmiddels kan hij nu zelfstandig lopen!

Stef was erg schuw en stootte ons af om zichzelf te beschermen. Dit is een duidelijk kenmerk van vermoedelijke mishandeling door mensen. Het blijft onbegrijpelijk dat er mensen zijn die onschuldige dieren zoveel pijn kunnen bezorgen.

Met veel geduld en heel veel liefde is hij nu meer aan ons gewend en staat meer toe. Op een zeer rustig tempo socialiseren wij onze getraumatiseerde dieren. Stef heeft een lange weg te gaan maar wij hebben er alle vertrouwen in dat het goed met hem gaat komen. 

Eind maart kreeg Stef er een zusje bij, Sofietje! Ze zijn alle drie erg blij met al het eten en liefde die ze krijgen. 

Wie helpt Stef revalideren en wordt zijn baasje op afstand?