Mijn hond is ergens bang voor, wat nu?


Is jouw hond een keer ergens enorm van geschrokken? Of is jouw hond ergens erg bang voor zonder dat je hier de reden van weet? Heb je geen idee hoe je hiermee om moet gaan? Lees dan snel verder!

Om een voorbeeld te noemen schetsen we kort de situatie bij een soortgelijke vraag die wij laatst kregen. Een hond die vanuit ons nu in Nederland woont, was erg geschrokken van een raam dat dichtsloeg. Nu is ze voor elk raam bang. Ze gaat dan onder de bank liggen of rent er snel vandaan. De lieve nieuwe eigenaren vroegen ons om tips.

Honden die ergens hard van zijn geschrokken of erg bang voor zijn, moeten weer positieve associaties gaan maken met in dit geval ramen. Geef ze wat lekkers (kong, wat brokjes op de grond, etc.) op een afstandje van in dit geval een raam. Ook kun je ze wat leuke hersenwerkjes/spelletjes geven. Doe dit eerst op een afstand waar je hond oke mee is en geen angst laat zien. Daarna kun je steeds een stukje dichterbij gaan. Ook kun je in dit geval het raam bijvoorbeeld voorzichtig open en dicht doen om te laten zien dat ook dat oke is. Ga niet te snel, zorg dat de hond geen angst laat zien en ga anders een stapje terug. 


Word in geen enkel geval boos op je hond. Hij of zij is ergens heel bang voor en een boze toon van jou, maakt de situatie alleen maar veel enger! Heb geduld, wees zelf rustig en neem kleine stapjes, dan komt het vanzelf goed! 

Op de foto zie je Makker