Nacho

Vloggen voor DierenpraatTV

December 2020

De jongens die Nacho en de dieren dagelijks verzorgde, zijn op een dag zonder overleg vertrokken. Rooske en Tamara konden niet anders dan per direct het kantoorwerk laten vallen en de zorg over te nemen van alle zorgelijke dieren. 

Nacho voelde het aan en werkte onwijs lief mee tijdens de verzorging. Hij voelt zich thuis . We hebben ook ontdekt dat Nacho graag op stal staat voor een paar uur, zodat hij een lekker emmertje Luzerne en Grasmix kan opeten. 

Gebit metamorfose

Paardentandarts Eline Ferrari   

November 2020

Na bijna een jaar wachten was daar eindelijk de paardentandarts, speciaal overgevlogen uit Nederland. Haar vorige bezoek was een week voor Nacho zijn Nood Melding. 

Tijdens zijn castratie hadden we wel de scherpe haken op zijn kiezen kunnen behandelen maar de voortanden is echt werk voor een specialist. 

Hij is er een stuk knapper op geworden. Hij eet een heel stuk beter en kan zijn kaken weer vrij bewegen tijdens het eten. 

Tandzorg is zo ontzettend belangrijk voor paarden!

Betere tijden voor Nacho

Juni 2020

Het kennismaken in de kudde ging verassend snel en heel soepel. Jip is zijn grote vriend en mentor geworden, Nacho wordt gecorrigeerd, zodra hij zich onredelijk gedraagt naar andere dieren.

 

Nacho was tot maart nog Hengst en had naar ons idee nooit, echt sociaal contact gehad met andere paarden. Wat OOK voor een hengst heel belangrijk is, als je kijkt naar het welzijn van het paard! Een paard is een Kuddedier, een Bewegingsdier en een Steppedier. Paarden hebben altijd sociaal contact nodig en constante beweging! Daarmee bedoelen we natuurlijk niet rondjes draaien in een stal. Ook is 24/7 ruwvoer noodzakelijk voor een paard. Ruwvoer is hooi of gras. Een paard maakt vergeleken met andere dieren veel maagzuur aan, door het knabbelen komt er meer speeksel vrij en dat beschermt de maag. Maagzweren zijn extreem pijnlijk! Paarden kunnen door maagzweren in karakter totaal veranderen, luchtzuigen, weven in de stal en zelfs een maagbloeding krijgen. 

 

De omgang met mensen gaat een stuk beter, hij valt niet meer aan. Ook bijt hij niet meer zo agressief als bij binnenkomst toen wilde hij echt ledematen amputeren. Hier en daar soms nog liefdesbeetjes, wanneer de prikkels hem teveel worden. Het andere paard Capricho, wat in zijn buurt komt is echt een trigger tot flippen. Deze twee paarden haten elkaar! Voor ons een hele uitdaging om ze uit elkaar te houden in het Paddock Paradise.  

 

Net als Sterre, kon Nacho in het begin erg lastig omgaan met de “vrijheid” en ging daarom extreem veel lopen en werd mager. Ook kreeg het arme dier een pijnlijke hoefzweer. Hij is door een diep dal gegaan!

 

Het arme paard voelde zich door mensen onbegrepen, het is belangrijk om Nacho met rust en respect te behandelen! Een paard is een edel dier, je hoeft niks op te lossen met agressie en nare hulpmiddelen, wat wij zien als Martelwerktuigen. Een kenmerk van paard is dat ze gedrag spiegelen. Zijn bozige houding was daarom ook niet raar. Ze hadden het “beest” in hem losgemaakt en hij zat daarom midden in een oorlog tegen de hele wereld.

Langzaam begint hij zijn vaste verzorgers te vertrouwen en komt zijn lieve kant naar boven.

 

Zolang hij nog revalideert en aan het wennen is aan zijn vrijheid en sociale contacten, blijft hij bij ons op de opvang. Een baasje op afstand zou daarom heel goed bij hem passen!

Lange strijd maar is uiteindelijk gelukt! 

maart 2020

Nacho inmiddels volledig gevaccineerd en ontwormt. Het werd de hoogste tijd voor zijn castratie. Hij weigerde te gaan liggen en bleef maar strijden tegen de medicatie. Uiteindelijk had hij zoveel slaapmedicatie gehad, dat hij uren moest bijkomen. Hij was ook nog midden in de zon gaan liggen, dus we konden niet anders dan een tent bouwen en koelen met water.  Wat een toestand, dit zullen wij nog lang herinneren!

Zijn gebit is Slecht! Wij hebben zelden zoiets gezien bij een paard. Een totaal misvormd gebit. De haken zijn afgevijld waardoor hij veel beter kan eten. Zonder dat er scherpe haken prikken in zijn mond. Zijn voortanden moeten nog wel gedaan worden door een specialist. 

Dood eng! 

Nacho is sinds 21 december 2019 bij ons komen wonen. Hij was angstaanjagend, agressief en had zichtbare pijn. Iedereen kon duidelijk zien dat hij vreselijk depressief was en helaas had hij ook last van een vervelende blessure aan zijn benen.

Normaal krijgt elk nieuw paard vrijwel direct een Tetanus vaccinatie, de prik herhaal je na 6 weken. We konden amper in zijn buurt komen, hij deed er alles aan om te bijten. Met heel veel geduld is het uiteindelijk gelukt om bij hem in zijn buurt te komen. Soms met gevaar voor eigen leven...

Wat had DIT paard een woede en frustratie! 

Niks accepteerde hij nog in zijn buurt. Wij hadden vooral medelijden met hem!