Sjors

05-12-2022

 

Sjors is ingeslapen vanwege ernstige huidkanker die voor grote onbehandelbare wonden zorgden.

Sjors wilde niet meer bewegen, werd ondanks de intensieve zorg gek van de insecten die zijn wonden aanvielen, Sjors sloot zich ook af van de groep.

Dit lieve oude ezeltje was helemaal op en wederom een moeilijke keuze maar zeer zeker de beste voor Sjors.

Sjors is samen met zijn beste maatjes Mona (paard) & Sjimmie (ezel) ingeslapen en begraven op 01-12-2022.

Sjors is in april 2019 gevonden bij Playa Canoa. De zijkant van zijn buik stak heel erg uit en er zat een grote ontstoken wond. Het leek erop dat hij beschoten was en een kogel in zijn buik had. We zijn hem gelijk gaan halen. Nadat hij op een rustige manier gevangen was, liep hij ook zo de trailer in. Toen hij eenmaal in de trailer was ging hij liggen...  We hebben toen snel het schot verplaatst zodat hij ruimte kreeg om te gaan staan. Helaas lukte het opstaan niet en we besloten toch te gaan rijden. Onderweg hebben we  hem wat water en wortels gegeven. Toen ontspande Sjors en kon hij weer opstaan.

Sjors heeft eerst een paar dagen in quarantaine gestaan waar hij onbeperkt eten en een wormenkuur kreeg. De tweede dag hebben we Sjors een flinke douche gegeven met "hopi shampoo" en hebben we zijn schotwond verzorgd. Ook kreeg hij antibiotica-injecties. De wond was behoorlijk vies geworden maar zag er wel rustig uit. Ook had hij veel kale plekken op zijn benen door vliegensteken, zijn hoeven waren te lang en ook zijn tanden moesten gedaan worden. Twee kiezen zaten los en waren zeer pijnlijk tijdens het eten, ook had hij flinke haken op zijn kiezen waardoor hij wonden had in zijn wangen. We hebben de wond dagelijks verzorgd om de ontsteking te minderen. Daarbij kreeg hij natuurlijk pijnstillers. Toen de dierenarts ernaar had gekeken, bleek de kogel ingekapseld te zijn. Dit betekende dat het kon blijven zitten en geen grote schade kon aanrichten als het op zijn plek bleef. Daardoor blijft zijn buik wel een grote toeter, zoals ook op de foto's is te zien...

Na een aantal dagen is hij bij de kudde gezet en daar was Sjimmie erg blij mee! Eindelijk had hij een soortgenootje erbij! Na ruim een week wennen was hij al relaxed, maar vond hij mensen nog wel spannend. Daarom hebben we hem vaak wat brokjes uit de hand gegeven zodat hij kon wennen. Na een tijdje thuis te zijn op de opvang, hebben we hem ook meegenomen met zwemwandelingen. Hij liep keurig mee en heeft rustig met Sjimmie aan de waterkant staan toekijken naar de zwemmende paarden.

Kortom Sjors heeft veel meegemaakt maar is ondanks alles hartstikke lief en rustig en geniet ervan om in de kudde te leven!