Hoe gaat het verder na adoptie?

Inclusief tips en tricks

27-02-2024


Beste adoptanten,

Gefeliciteerd met de aanstaande komst van jullie nieuwe gezinslid! Om jullie goed voor te bereiden op dit nieuwe avontuur, delen we graag wat informatie vanuit Pippi’s Opvang.

Aankomst: Op de middag/avond van vertrek maken wij een groeps-WhatsApp aan met jullie als adoptant, de vluchtbegeleider(s) en contactpersoon van de stichting. Hier kunnen we elkaar gemakkelijk op de hoogte houden van de reis, en sturen wij foto's van de laatste momenten op Curaçao. Bij aankomst op Schiphol worden de huisdieren uitgeladen bij de speciale bagage. De vluchtbegeleider haalt de hond(en) op en komt met hen aan in de aankomsthal. Het kan soms even duren, maar het wachten is het waard! Maak foto's van jullie nieuwe hond(en), maar vermijd gebruik van de flits, aangezien dit stressvol kan zijn na een vermoeiende vliegreis.

Thuiskomst: Bij thuiskomst, controleer de ramen en deuren voordat je de bench opent. Laat de hond rustig de nieuwe omgeving verkennen op zijn eigen tempo. Laat de hond wennen aan de nieuwe omgeving en gezinsleden, en geef de hond(en) de tijd om te acclimatiseren. Sommige honden zullen meteen op ontdekking gaan, terwijl anderen wat terughoudender kunnen zijn. Rust is essentieel in de eerste dagen/weken; laat de hond veel rusten voor een optimaal herstel. Bouw daarna langzaam prikkels op met bezoek, wandelingen en spelen.

Verdere tips en tricks:

  • Het kan zijn dat de hond in het begin bang en schuw is. Benader de hond rustig en beloon kalm gedrag met stukjes knakworst. Laat kinderen ook rustig kennis maken en leg uit dat de hond rustig benaderd moet worden.
  • Wacht met het uitnodigen van mensen en geef de hond de tijd om op zijn eigen tempo te wennen aan nieuwe mensen. Douchen en lange wandelingen kunnen beter even wachten totdat de hond enigszins tot rust is gekomen.
  • Voer de eerste dag alleen rijst met kip en meng daarna geleidelijk met eigen brokken. Zorg voor een flinke bak drinkwater.

Aangekomen in Nederland: Behandel de hond/pup nog 6 maanden maandelijks met Nexgard Spectra of Milbemax. Zorg voor een extra vaccinatie volgens de Nederlandse eisen, en overweeg een bloedtest na 3 a 6 maanden. Pups zullen rond hun 1ste verjaardag naar de dierenarts moeten voor sterilisatie/castratie. Laat de hond wennen aan de nieuwe omgeving en neem bij eventuele problemen contact op met de stichting.

We hopen dat deze informatie jullie goed voorbereidt op de komst van jullie nieuwe huisgenoot. Mocht je nog vragen hebben, neem dan gerust contact met ons op.

Veel geluk met jullie nieuwe avontuur!

Met vriendelijke groet, Pippi’s Opvang