Hoe gaat het verder na adoptie?

Inclusief tips en tricks

Juli 2023


Beste adoptanten, 

Jullie gaan heel binnenkort jullie nieuwe gezinslid verwelkomen, fantastisch! 

Graag geven wij jullie vanuit Pippi’s Opvang alvast wat informatie. Zodat jullie goed voorbereid aan dit nieuwe avontuur kunnen beginnen!

Aankomst

  1. De middag/avond van vertrek maken wij op het vliegveld een groeps-WhatsApp aan. Natuurlijk met jullie als adoptant, de vluchtbegeleider(s) en Tamara van de stichting. (Het nummer van Tamara graag privé houden). We kunnen elkaar dan gemakkelijk op de hoogte houden van de reis. Tamara stuurt meestal ook wat foto’s van de laatste momenten op Curaçao.

 

  1. Zodra het vliegtuig in Nederland is geland, worden de koffers uitgeladen en daarna de huisdieren. Deze worden gebracht bij de speciale bagage. De vluchtbegeleider haalt de hond(en) daarop en komt met hond(en) aan in de aankomsthal. Dit duurt altijd iets langer dan wij allemaal hopen, soms zijn er lange controles, op sommige dagen gaat het wel super snel. Het is lastig hier vooraf wat zinnigs over te zeggen.

    Het komt sowieso goed, het is het wachten waard! 

 

  1. Maak vooral foto's van jullie nieuwe hond(en). Let wel eventjes op de flits, alle paparazzi is stressvol na een vermoeiende, lange en spannende vliegreis. 

  2. Haal de hond op Schiphol en onderweg niet uit de bench. Ook niet, op een rustige plek! Rij vooral rustig naar huis, de hond kan dan langzaam bijkomen in een veilige afgesloten omgeving. Zonder dat de hond gevaar loopt vermist te raken, omdat het dier in paniek raakt en ontsnapt.

  3. De hond(en) zijn bij aankomst vaak gestrest, alles is nieuw. Ook al lijkt knuffelen en troosten heel fijn, niet iedere hond ervaart een nieuwe omgeving direct als prettig.

  4. Houd er rekening mee dat de honden geen prettige geur hebben. Ze hebben een lange reis achter de rug, het is logisch dat ze wellicht hun behoeftes hebben gedaan.

  5. Vanuit onze stichting krijgen de honden een halsband en tuig om met een naam/telefoonnummer tag.

    Later kan je een eigen halsband of (anti ontsnappings) Y-tuig aankopen het liefst eentje die voldoende bewegingsvrijheid heeft op de schouders en op de borst de ademhaling niet belemmerd tijdens het wandelen. (geen borsttuig of instaptuig)

    We hopen de naam tags/tuigjes/halsbanden van de vlucht, terug te ontvangen samen met de bench. Deze worden hergebruikt op de stichting!

  6. Als laatste ontvangen jullie van de vluchtbegeleider het vaccinatieboekje. Hierin staan de vaccinaties, het chipnummer en de bijzonderheden. Als de hond medicatie krijgt wordt deze ook meegegeven.

    De gezondheidsverklaring staat op naam van de vluchtbegeleider deze heb je niet nodig.

  7. Na ontvangst hiervan adviseren wij om direct huiswaarts te gaan. Stop indien mogelijk niet onderweg. De honden slapen vaak onderweg, omdat ze erg vermoeid zijn.

 

Thuiskomst

  1. Bij thuiskomst check je de openstaande ramen en deuren, voordat je de bench deur opendoet. Ga zelf rustig zitten en laat de hond helemaal op eigen tempo zijn nieuwe thuis verkennen.

  2. Laat de hond rustig kennismaken met de nieuwe omgeving en gezinsleden. Bij de een gaat dit makkelijker gaan dan bij de ander. Probeer zo min mogelijk van de hond te vragen, ze hebben veel te verwerken. De een zal meteen speels door het huis rennen en de ander kruipt misschien eerst in een hoekje om ‘te landen’.

  3. Honden reageren op jouw gedrag! Neem dus de tijd en zorg ervoor dat je rustig blijft.

  4. De gouden tip: de eerste dagen/weken de hond vooral veel laten rusten, slaap is heel belangrijk voor herstel! Daarna kan je langzaam prikkels gaan opbouwen met bezoek, wandelingen en spelen.

  5. Het is niet raar als de hond eerst bang en schuw is. Benader de hond rustig en dan komt het goed! Je kan rustig/kalm gedrag belonen met stukjes knakworst. Je hoeft dit niet direct uit de hand te geven. Gooi ze maar in de buurt, ze merken dan snel dat je intentie goed is. 

  6. Laat kinderen ook rustig kennis maken. Soms duurt het een paar dagen tot de hond ze begrijpt, omdat ze onstuimig kunnen zijn. Leg je kind uit dat de hond rustig benaderd moet worden en houdt dit in de gaten. Laat je kinderen nooit in de mand/bench van de hond komen, dan waarborg je een veilige plek voor jullie nieuwe gezinslid.

  7. We snappen dat je trots bent maar nodig niet gelijk mensen uit. Wacht hier liefst een paar dagen/weken mee. Honden zouden kunnen blaffen naar vreemde mensen, ga dit niet bestraffen, maar geef de hond het gevoel van veiligheid. Laat de hond op zijn eigen tempo kennismaken. Laat nieuwe mensen de hond niet overtuigen bij zich te komen. Je kan rustig gedrag belonen met snoepjes. Als de hond gaat blaffen, is het te spannend. Breng de hond (een volgende keer) in een aparte kamer en pas als het bezoek een plekje heeft gevonden en rustig zit laat je de hond het bezoek besnuffelen op eigen tempo.

  8. Douche de hond niet direct bij thuiskomt en ga geen eind wandelen. Wacht hiermee tot de hond enigszins tot rust is gekomen. 

  9. Soms duurt het even (soms zelfs een paar weken) voordat de hond buiten durft te plassen/poepen. Alles in Nederland is nieuw. Vooral (stukjes) blijven wandelen, dat komt allemaal vanzelf goed! Vaak doen ze het pas wanneer er rust is en niet alle aandacht op de hond gevestigd is. 

  10. Geef de hond de eerste dag alleen rijst met kip te eten. Vanaf de tweede dag kun je verhoudingsgewijs gaan mengen met je eigen brokken, ze krijgen hier altijd een vleessoepje of natvoer door de brokken. Wij geven momenteel Dog Chow, maar er zijn in Nederland ook andere goede brokken te vinden, bijvoorbeeld Carocroc of Acana. Zorg ook voor een flinke bak drinkwater.

  11. Blijf zoveel mogelijk met je nieuwe gezinslid thuis, uitgezonderd van een kleine uitlaatronde. 

  12. Maak kleine succesvolle wandelingen. Loop aan het begin korte wandelingen, bij voorkeur elke keer hetzelfde rondje i.v.m. gewenning. Op deze manier kan je meteen aan de zindelijkheid werken. Over zindelijkheid en lopen aan de lijn vind je hier meer informatie!

    Hou er rekening mee dat de halsband en/of het tuigje goed passend zit. Er moeten altijd een paar vingers tussen passen, niet losser want dan heb je kans dat ze uit het halsband/tuigje glippen in een stressvolle situatie.

    Om het risico op ontsnappen zo klein mogelijk te houden, raden wij aan een dubbele zekering (tuig en halsband) of een anti-ontsnappingstuigje te gebruiken. Ook is een penning met telefoonnummer handig. Controleer of alles goed zit voor je gaat wandelen.

  13. Laat de hond de eerste weken niet loslopen, buiten de tuin! Alles is nieuw denk aan: fietsen, brommers, gras, auto’s en nog zoveel meer nieuwe geuren.

  14. Al onze honden zijn gechipt. Registreer zelf je hond direct bij NDG (NL) of dierenarts (BE) Dit is erg belangrijk, mocht de hond toch ontsnappen en weglopen, dan weten ze waar de hond thuishoort.

    Zorg ervoor dat je de informatie up to date houdt, wanneer je bijvoorbeeld wisselt van telefoonnummer of verhuist. Het chipnummer staat vermeld in het vaccinatieboekje, deze zult u ontvangen van de vluchtbegeleider van de hond.

  15. Wij adviseren om in de tweede week langs de dierenarts te gaan voor kennismaking. De honden zijn gecheckt en hebben een gezondheidsverklaring, maar het is fijn om kennis te maken en de hond te laten wennen aan de dierenarts zonder te veel stressvolle handelingen. Sommige dierenartsen bieden een gratis "puppyconsult" aan, informeer hier eventueel naar. Mocht je van plan zijn je hond mee te nemen naar het buitenland, dan kan je vragen naar een Europees paspoort. De dierenarts kan deze dan direct meegeven.

  16. Alle opvanghonden op Curaçao krijgen maandelijks preventiemiddelen tegen hartwormen. Het is strikt noodzakelijk om de tabletten 1x per maand, 6 maanden door te blijven geven in Nederland i.v.m. de cyclus van larven van Hartwormen. Bij de dierenarts kan je Nexgard Spectra tabletten bestellen, deze zijn verkrijgbaar op recept.

    Let op: Koop nooit de ‘regular Nexgard’ tabletten. Deze helpen niet tegen hartwormen!

    Milbemax een goedkopere variant. Deze ontworming helpt tegen haakwormen, spoelwormen en ook tegen hartwormen. Milbemax werkt alleen niet tegen lintworm, vlooien en teken. Deze tabletten kan je online bestellen. https://www.dierenapotheek.nl/merken/milbemax-hond-kat/milbemax-grote-hond.html

    Na periode van 6 maanden na de aankomstdatum kan je ‘Nederlandse preventie middelen’ gaan gebruiken, informeer bij je dierenarts. In Nederland heb je weer hele andere gevaren, zoals de teken die de ziekte van Lyme kunnen overbrengen. 

  17. Ook heeft de hond net als alle andere honden in Nederland ook een vaccinatie nodig tegen de Ziekte van Weil.

  18. Doe altijd een bloedtest na 6 maanden. Ehrlichia is een ziekte die kan blijven sluimeren op de achtergrond en in het geval van bijvoorbeeld verminderde weerstand de kop weer opsteekt.
    Mocht je hond eerder vage klachten krijgen in Nederland. Bijvoorbeeld: hoesten, rode plekjes op de buik, vieze ogen, minder eten, loom, diarree of veel slapen. Denk dan altijd eerst aan karpattenziekte/ Ehrlichia. De enige juiste manier om te weten of ze behandeld moeten worden is door een bloedtest te doen en de plaatjes en globulines te laten testen. Hiermee kun je veel al uitsluiten en dit kan later schelen in kosten en onderzoeken. Breng de stichting altijd op de hoogte, we kunnen de bloeduitslagen erbij nemen bij onze dierenarts om te vergelijken. Ehrlichia is iets wat niet in Nederland voorkomt en zodoende ook door de meeste dierenartsen niet goed gediagnosticeerd wordt. De geadopteerde honden zijn hier op Curaçao getest en gezond verklaard door de dierenarts maar blijf hier altijd alert op.

  19. Een hondencursus kan helpen met jullie band en het wennen aan de nieuwe omgeving. Honden ervaren het trainen vaak als leuke uitdaging! Belangrijk bij het uitzoeken van een goede hondenschool is dat ze niet alleen aandacht geven aan training, maar ook aan de opvoeding en lichaamstaal van de hond. Kijk naar een hondenschool waar er positief getraind wordt met beloningen en niet waar ze werken met correcties. Nadat je hond aan je gewend is, kan dit een mooie manier zijn om elkaar beter te leren kennen!

  20. Tijdens volle werkdagen adviseren wij een hondenuitlaatservice, omdat een hond een sociaal dier is doe je hem/haar een groot plezier met sociaal contact met andere honden. Zorg er wel voor dat je een uitlaatservice inschakelt, wanneer de hond gewend is geraakt aan zijn nieuwe leefomgeving. Bij het uitzoeken van een goede uitlaatservice is het belangrijk dat de uitlaatservice een kennismakingsgesprek vooraf voert en een proefwandeling maakt om de hond goed te leren kennen. Kijk goed of de honden apart en veilig worden vervoerd en dat de groep niet te groot is. Het liefst wandelt een uitlaatservice met 5 of 6 honden en maximaal 8.

  21. Het komt niet vaak voor, maar krijg je te maken met gedragsproblemen, dan kun je contact opnemen met Tamara Nuijten. Houdt er wel rekening mee dat niet alle honden op de Nederlandse manier gesocialiseerd zijn en alles anders is dan op Curaçao. Ze kunnen in de eerste maanden wat angstig zijn voor vreemden of nieuwe situaties. Bij extreme angst schakel dan een hondengedragstherapeut in die samen met jou gaat werken aan het maken van positieve associaties om de emotie van je hond om te buigen.

  22. Graag ontvangen we de bench en tags, riem/tuigje en riem(en) op ons verzamelpunt, zodat we deze kunnen hergebruiken. Dit adres wordt doorgestuurd of kunt u vragen via de mail!

    Het is mogelijk om de borg te sponsoren als donatie. Kiest u ervoor dit niet te doen dan graag een betaalverzoek sturen via WhatsApp. Wanneer de bench teruggestuurd wordt, gelieve dit te doen met track and trace. Op die manier kan ik zien wanneer de bench aangekomen is en wanneer het geld van de bench overgemaakt kan worden.