Meest gestelde vragen

Lees deze vragen goed door, misschien kun je hier het antwoord op jouw vraag wel vinden!


Hoe kan ik onbezorgd uitlaten? 

Bij dubbel aanlijnen wordt er een lange lijn aan de halsband vastgemaakt en nog een aan het tuigje. Eén van deze lijnen maak je om je middel vast of aan een speciale heupgordel, zodat je je handen vrij hebt voor de andere lijn.

Breekt een lijn plotseling, of laat je ‘m per ongeluk los? Dan zit de hond altijd nog vast aan de andere en wordt de plotseling wegvluchtende hond daardoor tegengehouden. Zo ben je goed voorbereid op elke situatie, ook die keer dat je aandacht net even verslapte op het moment dat een auto met knallende uitlaat voorbijreed … lees hier verder; 
https://skylosstrays.com/onbezorgd-uitlaten-3-aanlijnen-met-precisie/


Welke riem kan ik het beste kopen voor mijn hond? 

Kies voor een biothane of rubberen riem van 3 tot 5 meter lang. Hiermee hou je controle en heeft je hond de ruimte om rustig te kunnen snuffelen. 

 

Liever niet gebruiken:
De flexi hondenriem, ook wel flexlijn of rollijn genoemd, is een veelgebruikte riem. Je hebt er vast weleens iemand mee over straat zien lopen. Of misschien gebruik je er zelf wel een voor jouw hond. Zo’n lijn die zichzelf weer oprolt lijkt in eerste instantie natuurlijk erg handig. Maar aan het gebruik van een flexi hondenriem zitten ook een aantal nadelen. We vertellen je er meer over in dit artikel; https://hondtrainen.nl/waarom-je-beter-geen-flexi-hondenriem-kunt-gebruiken/


Wat eet de pup bij aankomst in Nederland? 

Op Curacao eten de pups onbeperkt brokken. In NL raden wij aan de eerste drie dagen kip en rijst te geven als voeding, zodat het lichaam tot rust kan komen van de reis. Geef drie keer per dag ,1 portie totdat, ze een jaar oud zijn.  Als ze meer eten op kunnen zou ik iets ophogen, mits ze niet te dik worden natuurlijk. Blijf goed kijken naar je hond.

Pups hebben voeding nodig om te kunnen groeien, hier gaat veel energie naar uit.

Rondom de 1ste verjaardag: steriliseren/castreren, daarna voorzichtiger zijn met hoge doseringen voer, omdat ze dan gemakkelijker dik worden na de operatie en ze zijn ver uitgegroeid.

Het beste kan je kiezen voor voeding zonder kleurstoffen en weinig vulmiddel. Hoe hoger het percentage vlees, des te beter is de kwaliteit. 

Vraagje: hebben/nemen jullie lage of hogere voer/waterbakjes voor jullie puppy’s?

Hoge voerbak

Voordelen 

 • De hond hoeft niet te bukken om te eten. De kans dat hij op de vloer morst is dan ook minder groot.
 • Voor honden die last hebben van nekhernia of artrose biedt de verhoogde bak uitkomst want het vermindert aanzienlijk hun pijn.
 • Wanneer de hond zijn hoofd buigt naar de grond om te eten, wordt zijn maag enkele centimeters verhoogd. Zoals al vermeld, moeten vooral grote honden zich dan extra inspannen om de brokken in te slikken tot die zijn maag bereiken. In een dergelijke positie wordt de hond gedwongen te veel lucht in te slikken wat tot problemen met zijn spijsverteringen kan leiden.

Nadelen

Door een verhoogde bak loopt de hond een groter risico op maagdraaiing oftewel maagtorsie (ook wel maagdilatatie-volvulus genoemd). Uit onderzoek is gebleken dat een hoge voerbak een maagdraaiing kan veroorzaken bij gezonde honden zonder slikproblemen omdat zij op deze manier meer lucht happen tijdens het eten! Gebruik dus alleen een hoge voerbak voor uw hond indien uw hond daadwerkelijk slikproblemen heeft.

Maagdraaiing of maagtorsie (maagdilatatie-volvulus)

Deze acute aandoening wordt veroorzaakt door een te grote hoeveelheid gas die de maag uitzet (dilatatie) en soms ook omdraait (volvulus). Daardoor worden de ingang en uitgang van de maag geblokkeerd en kan het aanwezige gas er niet meer uit. De bloedvaten van de maag worden vervolgens dichtgedrukt, wat tot het afsterven van de maagwand kan leiden door gebrek aan zuurstof. Door deze blokkade ontvangt het hart minder bloed wat resulteert in een verminderde pompfunctie van het hart met daarbij mogelijk ritmestoornissen.

Door al deze factoren kan de hond snel in shock raken en overlijden. Vooral grote hondenrassen met een diepe borstkas zijn extra gevoelig voor maagtorsie. Het inslikken van teveel lucht, te snel en teveel eten, veel bewegen na de maaltijd of na veel water te hebben gedronken, zijn enkele bekende oorzaken van een maagtorsie.

Indien u denkt dat uw hond aan maagdraaiing lijdt, is het belangrijk zo snel mogelijk naar een dierenarts te gaan. Normaliter wordt met behulp van een maagsonde het gas en het voedsel uit de maag gehaald. Soms moet de hond geopereerd worden.

Conclusie

Een verhoogde voerbak kan uitkomst bieden aan honden met slikproblemen of die aan artrose, nekhernia of aan andere pijnlijke aandoeningen bij halswervels lijden. Echter, door de lichaamsgesteldheid van de hond, is hij geschapen om van de grond te eten.

Een verhoogde voerbak is zeker niet aan te raden bij grote honden omdat dit het risico op maagtorsie aanzienlijk verhoogt.

Kortom, de bewering dat het meer comfortabel voor de hond zou zijn, is een vorm van antropomorfisme die verkopers van verhoogde voerbakken graag hanteren… en niet zonder eigen belang!


Is het noodzakelijk om geadopteerde hond uit Curacao, 6 maanden, elke maand te behandelen tegen Hartworm? 

Ja absoluut, je doet dit 6 maanden om de volledige cyclisch te doorbreken. Hartwormen worden overgedragen door muskieten. Wanneer een besmette muskiet een hond bijt, geeft hij de larven van de worm door die vervolgens door het lichaam migreren totdat ze in circa 3-4 maanden tijd hun uiteindelijke bestemming hebben bereikt (hart en longslagaderen). Vaak met de dood tot gevolg. 


Wij hebben een Westpointer geadopteerd, nu vind ze het niet leuk om te spelen. Wat kunnen we haar geven? 

Zeker wat oudere Westpointers die van straat komen hebben niet geleerd om te spelen met mensen.

Op Curacao gebruikt men een stok/krant om te straffen. 

Met stokken spelen is gevaarlijk:

 • Tijdens het gooien van een stok, kan deze per ongeluk op het hoofd, de ogen of lichaam van de hond terecht komen.
 • Tijdens het willen vangen van een stok, kan een hond zich ernstig bezeren. 
 • Al rennend en ravottend kan de (te grote of te zware) stok in de keel schieten of de tanden en de bek verwonden.

Wij geven de honden, paarden, ezels en varkens verse Kokosnoten.

Voordeel: het is een natuurlijk product, gratis, goed voor de tanden. De draden zijn ideaal om te flossen.   En het is een lekkere snack, met veel vitamine erin. Het is bekend dat het verteren van kokosolie een kalmerende werking heeft, normale schildklierfuncties stimuleert en botten versterkt. Je kunt er ook hotspots en beten mee kalmeren, droge huid hydrateren en de hondengeur neutraliseren. Ook helpt kokosolie bij gewichtsverlies en bevordert het een glanzende vacht! Het nadeel: het geeft rommel in huis, omdat ze de kokos helemaal uit elkaar trekken, daarom een leuke activiteit voor in de tuin. 

Voerspelletjes zijn leuk om te doen met je hond. Een vrij eenvoudige manier is het gebruik van een voerbal. Hier kan je brokjes in stoppen en de hond kan deze eruit halen door de bal rond te rollen. Ook kan je een activity mat kopen of nog leuker zelf maken. Je begint heel simpel en je kan het spel uitwerken tot een heel pretpark. 

Van nature heeft de hond de drang om ergens op te kauwen. Hierdoor wordt het gebit gereinigd, de spijsvertering geoptimaliseerd en geeft het de hond een voldaan en tevreden gevoel, doordat er in de hersenen endorfine/geluk hormoon wordt aangemaakt. 

De wortel van de koffieboom kan een prima oplossing zijn, waar ze ook lekker lang mee doen.  

Eigenschappen van de koffieboom kauwwortel

 • Gebit door het kauwen op de wortel wordt de natuurlijke reiniging van het gebit ondersteund 
 • Natuurlijk  de stick is 100% puur natuur, duurzaam, onbewerkt, geen toevoegingen, ook geschikt voor allergische honden en bovendien cafeïnevrij. 
 • Geen dikmaker, zoals de "Dental sticks" waar ontzettend veel suiker in verwerkt zit. 
 • Gezond de stick splintert niet, de vezels van de houten wortel hebben een dichte celstructuur die ervoor zorgen dat de darmen extra aan het werk moeten 
 • Tevredenheid kauwen geeft een tevreden en rustgevend gevoel omdat er in de hersenen endorfine vrijkomt  

Wij geven de honden ook vaak de papieren boodschappen tassen, kartonnen dozen en knuffels om mee te spelen. Ze vinden het heerlijk om te scheuren. Net als lakens en oude handdoeken. Let op: dat er niks wordt ingeslikt, hiervan kunnen ze verstoppingen krijgen.

Laat een hond nooit alleen met kauwbotten, hou kinderen uit de buurt! Zodat de hond geen stress heeft dat hij zijn leuke knabbelstick moet afgeven. 

Veel plezier met spelen, geniet!


Wij denken er over zelfstandig een hond uit Curaçao mee te nemen naar Nederland, wat is er nodig aan injecties, hoe lang voor vertrek moeten die injecties, waar koop ik een geschikte bench om te vliegen, naja, alles wat nodig is aan voorbereidingen

Voor vertrek raden wij een snaptest aan, zodat je zeker weet dat je hond/kat in goede gezondheid is voor vertrek. Verplicht moet je de hond/kat laten chippen en de Rabiës vaccinatie, die moet tenminste 21 dagen van tevoren. De Kat/Hond aanmelden bij luchtvaartmaatschappij, TUI kost 70 euro en KLM 200 euro. Je hebt het gewicht nodig van de hond/kat. Het ras (hond Westpointer), afmetingen van de bench en het gewicht van de bench en huisdieren. Bij KLM en TUI moet je minimaal 72 uur voor vertrek aanvragen of je je hond mee mag nemen. Je kan kiezen voor de Cabine onder de 8 kilo anders gaat je dier automatisch naar het ruim. In de week voor vertrek met hond/kat naar dierenarts voor een gezondheidsverklaring. Met die verklaring en je paspoort, ga je naar de Veterinaire dienst op Parera om stempels te halen (70 naf). De afspraak vooraf Telefonisch inplannen op doordeweekse dagen tussen 8.00 - 11.00. De gezondheidsverklaring mag tijdens de reis niet ouder zijn dan 10 dagen. Een bench koop je bij de Dommelsche Watermolen, zorg dat de hond/kat rechtop kan staan en voor zijn neus en billen ruimte hebben het dier moet tijdens de reis voldoende ruimte hebben om te bewegen. Pups die goed samengaan mogen tot 14 kilo samen in de bench reizen. Bij KLM is een drinkbakje aan de deur verplicht. Zorg voor een goed passend tuig met tag/telefoonnummer en een halsband met telefoonnummer. Lijn de hond dubbel aan op het vliegveld, zodat je zeker weet dat hij niet ontsnapt! Als je aan de balie hebt ingecheckt, ga je buiten om de hoek de huisdieren wegbrengen vanuit daar gaan ze naar het ruim. De bench gaat door een scanner en jij loopt met je hond langs de portier. Voor katten heb je een speciale ruimte, met een krat waar je tijdens de bench scan kan wachten met je kat. Daarna kan je de deur van de bench extra verstevigen met 4 tie-wrap. In Nederland moet de hond nog 6 maanden, elke maand behandeld worden tegen Hartworm. Hiervoor kan je Nexgard Spectra/Heartgard/Milbemax geven. In Nederland moet de hond ook een vaccinatie krijgen tegen de ziekte van Weil. Pas goed op in Nederland, het is een totaal Nieuwe omgeving, waardoor dieren totaal anders kunnen reageren. Vaak raken dieren uit het Buitenland vermist! Wees daarop voorbereid, zorg voor veiligheid. Na een half jaar raden wij een snaptest aanbij de dierenarts, soms kan door veranderingen, de weerstand verlagen en de sluimerende Karpattenziekte optreden. Gaat je hond vage klachten vertonen minder eetlust, hoesten of veel slapen dan ook direct testen op Ehrlichia, Anaplasma en Babesia. 


Waarom mogen sommige honden niet naar Nederland, geadopteerd worden. bijv. met afgeknipte oren of een Pitbull

Pitbulls zijn in Nederland verboden. Men spreekt ook wel over "vechthonden/hoog-risico honden" Wij durven daarom niet het  risico te nemen om haar te herplaatsen in het buitenland. Met een kans op ingeslapen of in beslag nemen bij de douane. 


Dochter is erg lief naar honden. Ze gaat er voorzichtig mee om, zover als je het van kind van bijna 3  jaar kunt verwachten is zo iets genoeg. Of vraag je dat te veel van een hond? 

Samenleven kan zeker met de juiste begeleiding van jullie als ouders. Vaak hebben kinderen een hele bijzondere band met dieren. Boaz uit de video woont ook bij een liefdevol gezin met kinderen. Wij selecteren de hond uit op de verwachtingen van de adoptant. Het is noodzakelijk de hond een veilige/rustige plek te geven, waar de kinderen niet bij in de buurt mogen komen. Net zoals de hond niet in de slaapkamer van de kinderen mag komen. Laat de kinderen nooit bij de hond, als hij zit te knabbelen op een bot of zijn bak brokken leeg eet. Als je kind zelf eet, laat je de hond ook niet bij de tafel. Het is belangrijk dat je een duidelijke structuur aanbrengt als voorbeeld ouders. Kinderen niet Op de hond laten liggen, andersom ook niet. Door onhandigheid van beide kan er net een velletjes onder een nagel of schoen terecht komen, waardoor je een onverwachte reactie kan verwachten wat vervelend kan uitpakken. Verder kan je als gezin intens genieten van de wandelingen samen met je hond en leuke spelletjes spelen met elkaar. Door de jaren heen leren ze elkaar vertrouwen, je zal merken dat je met een goede basis en een voorbereid plan zelf rust en vertrouwen krijgt net als de kinderen en de hond. Het kost tijd, je bent niet zomaar een team.


Ik wil graag een dier adopteren, hoe gaat dat precies in zijn werk?

Voor deze informatie willen we je graag door verwijzen naar de adoptieprocedure pagina. Hier staat informatie over de adoptieprocedure bij Pippi's. Ook kun je vast een kijkje nemen bij dieren ter adoptie


Ik heb een mail gestuurd of een formulier ingevuld maar nog geen reactie gehad

Het kan voorkomen dat het soms wat langer duurt voordat we kunnen reageren. Wij zorgen voor ruim 80 a 100 zorgelijke opvangdieren en dit is onze eerste prioriteit. Ik hoop dat jullie begrip hebben dat het verzorgen van de dieren + de nodige dierenarts bezoeken voorgaat op de mail. Wij vragen hiervoor je geduld, we antwoorden wel, maar soms wat later. 


Ik wil graag pleegouder worden van een hond/kat, kan dit bij jullie?

Dat is mogelijk! Wij willen in uitzonderlijke gevallen gebruik maken van pleegouders. Alléén als je bijzonder getraind bent, veel ervaring hebt en tevens stabiele honden/katten hebt thuis. Wij bieden enorm zorgvuldige zorg aan onze dieren, het liefst houden wij onze dieren daarom onder eigen toezicht.

Als pleegouder heb je de grote verantwoordelijkheid over een van onze honden. Daarom vinden wij het heel belangrijk dat de hond uiterst goed wordt verzorgd. Let op: De periode is onbepaald en kan niet zomaar worden onderbroken!

We verwachten van de pleegouder: een veilige en goede basis voor de toekomst. Het geluk van de hond/kat staat voorop! Een pleeghuis voor de hond/kat waar liefde en zorg centraal staat! 

Bent u geïnteresseerd in pleegouder worden? Neem contact op met info@pippisopvang.com


Ik zou graag een reisbench/kennel willen huren, zijn deze ter beschikking bij jullie?

Dat kan! Wij bieden verschillende maten kennels aan. Wij vragen hiervoor een passende vergoeding € 20,- borg € 100,-.  Wanneer de bench in Nederland of op Curacao is ingeleverd, zal de borg terug gestort worden op de rekening. Voor meer info, stuur ons een mailtje naar: info@pippisopvang.com


Ik heb een bench/transportbox/kennel/draadkooi voor Pippi's, hoe kan ik deze versturen? 

Alle soorten en maten Benches kunnen worden ingeklapt.
De vliegBench gaat als volgt: Je haalt aan de zijkant de schroeven eraf, snijd eventueel de tie-wrap los. De losse schroeven berg je op in een ziploc zakje, deze plak je op (de plek waar de hond lag) de onder/binnenkant bak van de Bench. Je kan de dekens, het tuigje, halsband, penning en riem ook daartussen opbergen met het deurtje er bovenop. De bovenkant kap van de Bench, draai je ondersteboven en zet je op het deurtje. Op deze manier neemt de ingeklapte Bench weinig ruimte in beslag. Je kan met een stuk trouw de onder en de bovenkant bij elkaar houden of de kappen met tiewraps aan elkaar vast zetten.

Als laatste maak je een A4tje met het verzendadres en afleveradres, deze plak je vast met schilders/Ducttape op een opvallende plek voor de bode. De XXL Bench weegt 12 kilo. Neem contact op voor het afleveradres: info@pippisopvang.com


Als ik een hond adopteer moet ik hem dan nog trainen? 

Ja, absoluut! Wij zorgen ervoor dat het medische gedeelte is voldaan geen karpattenziekte, hartworm en parasieten. Tanden schoon, huidaandoeningen zijn opgelost en eventuele andere lichamelijke problemen die zijn opgemerkt door de dierenarts. Daarna begint het socialisatie proces en het observeren van het gedrag. De basis, zoals lopen aan de lijn, gewenning aan de bench en het normaal benaderen van het dieren, liefst ook al wat speels en het eten uit je hand. Als dit allemaal is gelukt, stellen wij de hond beschikbaar voor adoptie.

Jij als eigenaar gaat aan de slag met het zindelijk maken van de hond, en het trainen van kleine momenten alleen thuis zijn niet opspringen bij bezoek. Gewenning op straat tussen de auto's, spelende kinderen en andere obstakels.

Jou aandeel hierin is knetter hard werken samen met je hond. Elke dag trainen en oefenen tot het hele plaatje klopt, soms duurt dit proces 3 maanden maar vaak ook een jaar of zelfs langer. 


Kan ik een geadopteerde hond alleen thuis laten? 

Reken erop dat de geadopteerde hond, het eerste jaar niet alleen thuis kan zijn. Het is een tijdelijke fase, het doel blijft om hem te leren alleen thuis te blijven alleen kost dit veel tijd en geduld. Je kan hierbij hulp inschakelen van familie, waar hij naartoe mag als jij weggaat, een wandelvriendje waarmee je afwisselen met oppassen, een hondendagverblijf waar hij heen kan, een oproep in de buurtapp om iemand te vinden. Met creatief nadenken, kom je altijd tot een oplossing. 


Ik heb ervaring met honden maar dit zal onze eerste rescue worden. Wat zijn tips waar we echt rekening mee moeten houden?

Geef vooral veel rust , niet te veel willen en beperk alle nieuwe prikkels. Als je een tuin hebt zal ik hem zeker de eerste weken daar zijn behoefte laten doen. Is hij gewend aan zijn huis en tuin dan langzaam aan korte uitstapjes naar buiten. Het kan handig zijn om in het begin steeds dezelfde korte route te lopen. Dit geeft zekerheid en houvast. Voor in huis zou je met korte hersenwerkjes kunnen beginnen, dit maakt hem slim en kan lekker slapen. Lees meer in onze blog: Een straathond adopteren, waar moet je aan denken?


Verhaard de Westpointer? 

Haaruitval is heel normaal bij honden. Er zijn twee manieren van verharen, namelijk de blokrui en mozaïekverharing. Bij een blokrui vallen er tegelijkertijd veel haren uit, deze rui komt meestal voor in het voorjaar en in het najaar. Een ruiperiode duurt ongeveer 6 tot 10 weken als je het op een natuurlijk beloop laat. Onze ervaring is dat de Westpointers in Nederland een dikkere en soms zelfs een langere vacht krijgen dan op Curacao.

Feit: Een hond of kat in huis is meer werk met schoonmaken.


Staat jouw vraag er niet bij? Neem gerust contact op!

Meest gestelde vragen vrijwilligerswerk