Een straathond adopteren,
waar moet je aan denken?

Straathonden in het buitenland sterven met grote regelmaat aan een lange pijnlijke dood. Wij dierenvrienden kunnen dit niet aanzien en willen de honden in nood redden. Soms belanden honden hierdoor van de regen in de drup, vaak door gebrek aan kennis.
In deze blog geef ik een aantal aandachtspunten, waar je op kan letten bij het uitzoeken van de juiste gezinshond.
Een stukje realiteit, waar het leven van een straathond begint...
Als pasgeboren pup van een straathond, zit het beestje bijna altijd vol met wormen en parasieten. Het ongedierte brengt veel schade toe in het lichaam. Vaak niet direct zichtbaar aan de buitenkant. Het kan heel hard gaan met kwetsbare pups.
De moederhond ligt meestal niet volledig beschut. Geen zachte mand en van de grond. Als gevolg van regen en een vieze omgeving komt de puppyziekte Parvo regelmatig om de hoek kijken. Een puppyziekte zorgt voor ernstig lijden, vaak met de dood tot gevolg!
Als de pups gaan rondlopen komen ze terecht in het verkeer, het is als “roulette in het casino” een groot deel zal geraakt worden door het verkeer. Ze sukkelen rond met botbreuken en schaafwonden.
Een nestje pups wordt de teefjes “gegund” door het gezin. Als de pup klein is zijn ze mega schattig maar al vrij snel, zorgt de hondenfamilie voor overlast in een tuin. Zeker wanneer er overal poep ligt. Wanneer de pups de stembanden gaan testen is de lol er snel vanaf. Pups worden zonder pardon in een doos langs de weg gezet, andere belanden in een dichtgeknoopte plastic zak of sukkelen rond op straat.
Mama heeft waarschijnlijk weinig tijd om te treuren, want ze is druk bezig de reuen van zichzelf af te happen, omdat ze alweer loops is geworden. Klaar voor het volgende nestje pups.
Wist je dat...
Een teefje zwanger kan raken van meerdere reuen?

Een slechte weerstand en parasieten zorgt voor ernstige ziektes, zoals tekenziekte, degene die het langer volhouden krijgen hartwormen. Vanaf 6 maanden zijn honden in de gevarenzone.
Honden met honger en dorst gaan prullenbakken omgooien, pluimvee of geiten aanvallen. Proberen eten te pikken uit tuinen of bij restaurants. Dit ongewenste gedrag veroorzaakt vaak agressie bij mensen. Honden worden geslagen, gestoken, overgoten met olie of zelfs vergiftigd.
De gemiddelde leeftijd van een straathond op Curaçao is 2 à 3 jaar. Een goed verzorgde huishond kan soms wel 18 jaar worden.
Dit allemaal overleefd…
Sommige straathonden hebben geluk, ze worden meegenomen door een dierenvriend. Enkele mogen blijven bij de vinder en andere komen terecht bij een asiel of stichting. Een deel daarvan zal worden ingeslapen, vanwege hoge dierenarts kosten. Ze zijn te zwak, of te mismaakt om herplaatst te worden.
Gebrek aan ruimte speelt ook een rol om de honden in te slapen. Opstapelen is ook geen optie! Daarbij zorgt te grote groepen ervoor dat honden ruzie krijgen onderling, de spanning zorgt voor veel stress en dat uit zich in ongewenst gedrag.
Ik (Tamara) de oprichter van Pippi’s Opvang heb na een aantal jaren een serieus bel-trauma opgelopen. Wij zijn Bewust telefonisch niet bereikbaar. De smoesjes van eigenaren en horrorverhalen kan ik niet meer aanhoren, de intens trieste berichten rusten zwaar op mijn schouders. Wat het leven voor mij ondragelijk maakt. Het afsluiten van de Wereld is Pure zelfbescherming!
Via de mail heb je een soort van afstand, waardoor ik een verstandige beslissing maakt i.p.v. een emotioneel besluit. Een nieuw opvangdier in huis halen zorgt voor Dierenartsritten, Quarantaine ruimte, Extra zorg, wasgoed, preventiemiddelen, voeding en kosten die je als stichting moet kunnen dragen voor een onbekende periode. Inslapen het ik nooit gedaan, ik kan dat niet!
Zodra ik een dier aankijk, zit hij vastgezogen in mijn hart.

Ik sta telkens weer verbaasd als Adoptanten kiezen op kleur, totaal niet belangrijk lijkt mij. Het gaat om het karakter en de juiste klik. Het is belangrijk te kijken naar de woon- en werksituatie van de potentiële adoptant. Wij stellen daar schaamteloos kritische vragen over, zodat er een weloverwogen keuze wordt gemaakt.
Een for-ever home betekend minimaal 10 jaar zorgen voor de hond, in die tijd zijn er veel veranderingen. Past de hond daarbij, kinderen, verhuizen, emigreren, nieuwe baan.
Zwart, schuw of gehandicapte honden maakt lastig te herplaatsen. Sommige honden verblijven daarom jarenlang bij ons op de opvang. Hier wordt niet gekeken naar kleur of afwijkingen het gaat om het innerlijk.
Aangekomen bij een stichting krijgen de honden kans om te wennen aan het leven als huishond. Na een periode van herstel, veel slapen is het tijd voor een goudenmandje.
Wist je dat een hond… 12 tot 14 uur slaapt per dag.
Een straathond krijgt niet voldoende rust, ze hebben honger, zijn bang en worden opgejaagd. Rust en regelmaat is ontzettend belangrijk voor mens en dier.
Wij werken bewust met vaste dierverzorgers die de honden goed leren kennen. Wij leren het karakter kennen en zien een steeds zachtere kant kennen, steeds meer scherpe randjes verdwijnen als sneeuw voor de zon. De honden zijn te vergelijken als een ui die je laagje voor laagje kan pellen tot je bij de kern komt, dat is wat we willen leren kennen. Het pure innerlijk, zonder angstklachten en trauma’s uit het verleden.
Wanneer je een opvanghond te snel herplaatst, kan je een hond vergelijken als een tijdbom. Ze laten (vaak) alles braaf over zich heenkomen, tot de bom barst. Alle nieuwe geuren en prikkels, onbekende mensen. De stress van de reis en het leven in een huis is onbekend, ze gaan steeds vreemder gedrag vertonen of vallen in 1 klap uit. Wanneer een hond in Nederland verblijft, is het lastig de tijd terug te draaien!
Bij Pippi’s blijft een hond minimaal 3 maanden, liefst 6 maanden bij de stichting. Er is genoeg tijd om geestelijk en mentaal te revalideren. Onze ervaring is dat dieren, veel moeten leren en verwerken! De realiteit is dat je een straathond niet in een heel korte tijd kan omtoveren tot huishond.
Wij doen alles in baby steps. Veel slapen, rustig aan naar buiten, kennismaken met maatjes. Verzorging van het lichaam. Na een periode van herstel trainen aan de lijn, leren spelen en hopen dat de angst zakt voor mensen en andere dieren.
Het is belangrijk om te kijken hoe ze reageren. Hoe herstellen, wanneer ze schrikken! Hoe is de reactie bij een onverwachte situatie. Aan de hand hiervan kunnen wij de adoptanten, een heldere uitleg geven over de hond.
Ik zie de nieuwe opvangdieren als ruwe diamanten, die we gaan oppoetsen. Je poetst de trauma’s weg en geeft ze vertrouwen in het leven, op een tempo dat de hond zelf kan bepalen.
Wij worden gesteund door “Baasjes Op Afstand” die maandelijks een bijdrage leveren voor voeding en verzorgingskosten. Subsidie of steun krijgen wij niet, ook van Curaçao ontvangen, wij geen enkel support!
Over de lege vliegbenches teruggekomen uit Nederland, betaal je keer op keer invoerrechten en transportkosten eeuwig zonde van het geld.

Onderschat een straathond niet!
Potentiële adoptanten willen een hond redden maar het adopteren van een straathond wordt vaak zwaar onderschat en veel te romantisch gezien. Vaak zien wij mensen die (n)ooit een hond hebben gehad, de meest pittige hond uitzoeken. Terwijl een relaxte hond veel meer kans heeft op succes.
Het redden van een hond met een verleden betekend maanden en vaak jaren engelengeduld opbrengen. Stap voor stap een band opbouwen. Dit moet passen naast je baan, gezin en hobby’s.
Wanneer een hond blaft naar bezoek, begint de stress bij de baasjes. Op dat moment ben jij “redder van de straathond ”nodig om deze situatie te begeleiden naar succes moment. Bedenk, Hoe je het probleem oplost! Je hebt niet zomaar met een knopje waarop je de hond kan uitzetten. Vraag jezelf af, waar komt het gedrag vandaan, hoe kan je de angst in stappen verdelen, zodat je hond in een volgende situatie relaxt blijft.
Op internet en YouTube kom je met gezond verstand, ook een heel eind met nuttige informatie. Luister nooit naar “iedereen” bijvoorbeeld op forums worden vaak heel onhandige adviezen gegeven. Er zijn genoeg specialisten die Echt kunnen helpen tijdens de weg naar succes.
Natuurlijk is de stichting een goede hulplijn, die kan begeleiden in deze fase!
Mijn tip: verdeel het proces in stapjes. Als jij bang bent van een rat/spin. Wat heb je liever dat ik de spin direct in je schoot werp, “even er doorheen!” (Voorbeeld: Bezoek wat direct over het hoofd van de hond aait) of kijk je liever rustig van 10 meter afstand. (Bezoek komt niet in de buurt van de hond en gaat rustig op de bank zitten) Je kan de spin observeren, zien dat hij rustig beweegt. Veel minder spannend, toch?! Is 9 meter te dichtbij dan bouw je op met 9 meter en 90 centimeter. Baby steps.
Op YouTube zoek je stress signalen op, zodat je deze gaat herkennen bij je hond. Zo kan je zelf leren beoordelen of de stappen in het juiste tempo worden gezet. Stel je hond gaat stressen, vreemd gedrag vertonen. Kijk dan direct hoe je het in “baby steps” kan verdelen!
Een hond zal niet snel pijn laten zien en zal zich bijna altijd groothouden naar de omgeving. Als je pijn verschijnselen ziet is het vaak ernstiger dan je denkt. Ga naar de dierenarts laat bij voorkeur een test doen als aan de buitenkant geen zichtbare oorzaak wordt gevonden.
Onze voorkeur gaat uit naar adressen waar al een ervaren huishond verblijft, een relaxte voorbeeld hond is goud waard en heel waardevol! Een ex-straathond kan zoveel leren van een relaxte huishond.
Straf nooit een hond, Nooit!
Onzindelijk zijn in huis kan komen door een onveilig gevoel.
Ook grommen... of huilen als je boven gaat slapen en de hond alleen achterblijft. Een hond is een roedel dier en zal nooit iets doen om jou te pesten. Hij communiceert en dat is belangrijk! Hoe meer een hond communiceert deze te beter, een onderdrukte hond zal veel eerder bijten of aanvallen in een spannende situatie.
Slopen komt vaak voort uit stress. Ik ben van mening dat een hond uit het buitenland het eerste jaar niet alleen mag worden gelaten. Als jij gaat werken, er is geen andere hond dan kan je kiezen voor een Day care of oppas.
Laat gedragsproblemen NOOIT groeien! Het begint bij mini signalen, die je bijna niet opmerkt en uiteindelijk kunnen uitgroeien tot een grote nachtmerrie. Blijf hier alert op.
Wie gaat voor de hond zorgen, als het allemaal zwaar uit de hand is gelopen. Vaak worden dit soort mislukte reddingsactie honden ingeslapen, omdat ze “ineens” vreemd gedrag gingen vertonen. Mijn mening, ze werden niet gezien en daarom ging het mis.
Voor je adopteert. Honden en katten moeten altijd gezond zijn verklaard aan de hand van een bloedtest, vraag hiernaar bij de stichting. Ik raad altijd aan om net voor vertrek nog een keer te testen en na drie maanden, na de aankomst bij jullie gezin.
Blijf ook altijd nog 6 maanden elke maand een hartworm tablet geven zodat je zeker weet dat alle larven zijn gedood.
Als laatste, Vraag jezelf altijd af wat jij de hond te bieden hebt!
Hoe flexibel ben je voor de hond. Bouw jij aan een carrière, is dat misschien lastig te combineren op termijn.
Hoe flexibel ben je, met een heel programma van clubjes en feestjes is het misschien niet reëel om daar een hond bij te plaatsen.
Wat als er een baby wordt geboren.. Verhuizing..
Bedankt voor het lezen van de Blog, als je vragen mailen mag altijd: info@pippisopvang.com