Geadopteerd, wat nu?

Gefeliciteerd met je nieuwe gezinslid! Wat geweldig dat je een Westpointer een mooi leven wilt geven bij jouw thuis. Een hond adopteren is een bijzonder en dankbaar proces. We geven je graag tips en adviezen, zodat jij en je adoptiehond samen een team kunnen worden!

 

Onthoud dat je hond veel heeft meegemaakt, veranderingen zijn spannend. Je kan je hondje vergelijken met een jong kind die weggehaald wordt bij zijn huis en een nieuw leven op zal starten, waar alles onbekend en nieuw is. De adoptie begint al op Curaçao, wij zorgen ervoor dat jouw dier helemaal klaar is om te reizen, er wordt rabiës gevaccineerd, gechipt en naar een vluchtbegeleider gezocht.

 

 

"Het is zo ver! De vliegreis,

deze lange reis brengt veel prikkels met zich mee en je hond zal angst en stress ervaren."

Wij zorgen er altijd voor dat de reisbench gevuld is met een dikke laag dekentjes en wat knuffels. Zodat je hondje een fijn bed heeft onderweg. Na een spannende dag of nacht rijden jullie naar Schiphol en daar is hij! Jullie nieuwe gezinslid!

Wij snappen dat je hartstikke blij bent met je nieuwe maatje, maar geef je hond zoveel mogelijk rust en tijd om te wennen aan alle indrukken. Geef je hond steun als hij er zelf naar vraagt.

Thuis zal hij/zij langzaamaan wennen aan de nieuwe omgeving, de dieren leven bij ons in tuinen, de meeste honden hebben zelfs nog nooit in huis gewoond. Na de reis is je hondje overprikkeld en moe, verwacht niet te veel, laat je hond in alle rust zelf uit de bench komen. Zo kan hij zijn nieuwe huis zelf ontdekken en zelf keuzes maken.

Het wenproces

Laat je hondje rustig wennen, denk hierbij aan deze vier belangrijke dingen: liefde, geduld, rust en regelmaat.

De eerste periode bij jouw thuis zal bestaan uit langzaam kennismaken met het leven als een huishond. Zijn nieuwe familie zal zijn sterke rots in het water zijn.  

Het wenproces zal in kleine stapjes verlopen. De eerste dag zal bestaan uit, wat eten, slapen, misschien rond snuffelen in de kamer. Het wennen in huis en aan nieuwe mensen zijn genoeg prikkels voor de eerste vier weken.

 Wandelen hoeft nog niet, laat je hond in de (goed afgeschermde) tuin. Wandelen komt later wel, eerst kennismaken, vertrouwen opbouwen en thuis voelen.

Als jullie een band hebben opgebouwd, kan je voorzichtig opstarten met kleine wandelingetjes, daarbij komt het rustig oefenen met het lopen aan de lijn.

"Het wenproces zal in kleine stapjes verlopen."

Wij kunnen heel goed voorstellen dat iedereen in jullie omgeving super enthousiast is over jullie nieuwe hond! Logisch ook, Westpointers zijn geweldig ;) Maar houdt bezoek nog even achter de deur, het wennen aan jullie is al meer dan genoeg voor je hond, kennismaken met nieuwe mensen zorgt voor meer prikkels en zelfs stress.

 

Samen slapen

Stel je voor: je allereerste eerste nacht weg van je vertrouwde omgeving en familie. Super spannend! Dit zal ook zo voor je hond voelen. Wij raden aan om je hond bij jouw te laten slapen in de slaapkamer, deze steun heeft je hond hard nodig. Hij kan niet alleen zijn, zeker niet in de nacht.

De hond heeft zijn forever home gevonden en een tweede kans gekregen bij jullie! Daarbij komt continu ondersteuning en hele pot vol liefde,

In de eerste tijd sta je continu voor je hond klaar, klinkt misschien logisch, maar dit vergt misschien voor jullie ook wat veranderingen van schema’s.

 

Wat nou als jij en je partner allebei de hele dag moeten werken?

  • Neem contact op met een Daycare, hier kan je hond de hele dag terecht en er zal voor hem/haar de hele dag worden gezorgd in de uren dat jij weg bent.
  • Schakel de buurvrouw/ vrienden of familie in, het liefst met een hond. Een andere hond kan veel steun bieden en een voorbeeld zijn.

Op deze manier hoeft je hond nooit alleen te zijn. Alleen zijn kan verlatingsangst veroorzaken, wat ontzettend moeilijk is bij te draaien. Wij raden aan om gedurende een periode van een jaar je hond niet alleen te laten.

Daarna kan je rustig afbouwen, na circa een jaar heb je een sterke band opgebouwd. Op basis van deze band zal ze alleen kunnen zijn. Doe dit ook in kleine stapjes. Een hondje die alleen durft te zijn is hartstikke dapper en dit wil je niet overvragen.

Een hond adopteren is een bijzonder en mooi proces, als je hond je vertrouwd weten we zeker dat hij voor je door het vuur zal gaan!

 

Meer lezen over het adoptieproces? Kijk eens bij onze Pippi's Blogs