Paardensport

 

Hoe er voor toerisme vaak misbruik gemaakt wordt van de dieren

 

Als je op vakantie gaat is het waarschijnlijk voor niemand een gek gezicht om daar dieren te zien die aan het werk zijn. In veel steden zoals New York, Barcelona of Wenen worden paarden of ezels gebruikt om toeristen door de stad te trekken. Dit ziet er altijd leuk uit, omdat de dieren vaak vrolijk  zijn en opgedoft om bezoekers te trekken. Maar achter de vrolijke tuigen en karren schuilt vaak veel dierenleed. Ook zit er vaak best een groot risico aan om deze dieren in de stad te hebben, en vormt het een risico voor zowel mens als dier. 
 

Paarden blijven vluchtdieren, en hoe veel training ze ook hebben gehad, ze kunnen schrikken van onverwachte dingen in het verkeer. Er zijn dan ook helaas veel voorbeelden op te noemen van ongelukken die zijn gebeurd, waarbij de dieren er meestal niet goed van af kwamen. De dieren moeten vaak urenlang achter elkaar met een zware kar door het drukke verkeer lopen, waarbij ze last hebben van uitlaatgassen en vaak niet genoeg eten en water krijgen. Hierna moeten ze weer terug naar een kleine stal en hebben ze vaak ook geen vakantie.

Maar de bekende paardenkoetsen zijn lang niet de enige vorm van hoe paardensport wordt misbruikt door toerisme. Zo worden paarden of ezels ook vaak gebruikt voor ritten door de natuur, waarbij iedereen die betaald er op kan gaan zitten. Dit kan heel leuk zijn, en wanneer de paarden goed worden verzorgd is dit voor beide een goede ervaring. Maar je ziet ook vaak dat mensen bijvoorbeeld te zwaar zijn, of geen verstand hebben van de dieren waardoor ze niet op de juiste manier bereden worden. Dit is schadelijk voor het paard, maar hier wordt vaak geen aandacht aan besteed wanneer mensen er een goede deal uit kunnen halen. Door toerisme worden dieren snel gebruikt als producten, waar dan zo veel mogelijk geld mee verdiend wil worden. In 2005 is hier ook onderzoek naar gedaan, en het bleek dat in Amerika alleen al 39 biljoen dollar werd verdiend met de paarden industrie. Met deze industrie kan er dus veel geld worden verdiend, en met name in de armere landen zie je dat er hier door misbruik wordt gemaakt van de dieren. Met het geld dat er verdiend wordt gaan de eigenaren toch eerder er voor zorgen dat ze zelf eten hebben, dan dat er voor het dier gezorgd wordt.

Verantwoord met dieren omgaan op vakantie

Gelukkig beginnen steeds meer landen het leed in te zien wat de dieren wordt aangedaan, en met behulp van protesten, op steeds meer plekken afgeschaft. Zo zijn in Barcelona de paardenkoetsen al verboden geworden, en zit het er in New York ook aan te komen. Dit is een start, maar er zijn nog veel landen die moeten volgen.


 

Brooke, een organisatie die voor paarden en ezels opkomt heeft een lijstje gemaakt van dingen waar je rekening mee moet houden als je toch besluit om iets met dieren te gaan doen tijdens je vakantie.

Voordat je besluit om iets met dieren te doen tijdens vakantie zijn er 3 belangrijke punten:

1.Is het dier blij en gezond?

2.Kan het dier mij dragen of trekken? (Bij karren moet je rekening houden met een persoon per wiel)

3.Betaal ik hier een eerlijke prijs voor?

 

Maar het beste blijft natuurlijk om jezelf niet door dieren te laten dragen of trekken. Er zijn namelijk natuurlijk ook manieren waarop je tijdens je vakantie op een leuke en veilige manier wel nog iets met dieren kan doen. Bij Pippi’s opvang op Curaçao kan je op een veilige en op een manier die leuk is voor mens en dier iets met dieren doen tijdens je vakantie. Dit zijn namelijk de zwemwandelingen die er worden gehouden voor de paarden in de opvang. Deze wandelingen zijn volledig diervriendelijk en het welzijn van de paarden en ezels staat bovenaan. Met de hoge temperaturen op Curaçao vinden de dieren het erg lekker om een duik in de frisse zee te nemen. Hiernaast is het voor jezelf ook een unieke sportieve ervaring die je niet snel nog eens zal beleven. De wandelingen worden gehouden met paarden en ezels die vroeger mishandeld waren en getraumatiseerd zijn. Per dag wordt er bekeken welke dieren vrolijk en fit genoeg zijn om mee te gaan op wandeling, hierna worden de dieren zorgvuldig gematcht met de wandelaar. Kinderen onder de 10 gaan samen met een ouder of verzorger op pad met een paard of ezel. Zo staan veiligheid, gezondheid en plezier altijd voorop. Met de bijdrage die je levert om mee te doen aan deze wandelingen kan Pippi’s de verzorging van de paarden en ezels betalen. De paarden in Pippi’s opvang lopen vrij rond in een grote paddock, waarbij ze in kuddes staan met hun verschillende soortgenoten. De paarden kunnen de hele dag genieten van onbeperkt ruwvoer en vers drinkwater. Lijkt het jou nou leuk om mee te gaan op zwemwandeling, dan kan dat via hier, als je niet mee kan op een zwemwandeling maar toch een steentje bij wil dragen kan je via hier ook doneren.